Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
O predĺžení núdzového stavu parlament nerozhodol, nemal dostatočný počet poslancov
Zdielať na

O predĺžení núdzového stavu parlament nerozhodol, nemal dostatočný počet poslancov

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Poslanci parlamentu sa dnes opäť stretli v parlamente. Na programe mali schvaľovanie zákona o obedoch, ktorý sa vrátil z prezidentského paláca a okrem toho na nich čakalo aj hlasovanie o zmene Ústavy o možnosti predĺženia núdzového stavu. Ten má skončiť 29. decembra.

Vianočnú atmosféru v parlamente pripomenul len poslanec Žiak, ktorý si malý darček pripravil pre svojho poslaneckého kolegu z opozície Milana Mazureka. "Je to kniha Denník Anny Frankovej, aby si mohli prečítať niečo o tom holokauste, aby sa nečítal len Mein Kampf,"  vyhlásil poslanec Žiak.

Parlament bude o vládnych návrhoch týkajúcich sa núdzového stavu hlasovať na najbližšej schôdzi, ktorú zvolá predseda Národnej rady SR Boris Kollár. Plénum túto zmenu odsúhlasilo na návrh štyroch koaličných poslaneckých klubov. Dnes, 17.decembra, chýbali na schválenie zmeny Ústavy traja poslanci. Podľa  Juraja Šeligu sa niektorí nemohli dostaviť z dôvodu pozitívneho testu na Covid- 19.

Núdzový stav by malo byť možné v nevyhnutnom rozsahu a na nevyhnutný čas predĺžiť najviac o ďalších 40 dní, a to aj opakovane. Vyplýva to z vládnej novely ústavného zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu. S predĺžením núdzového stavu však bude musieť súhlasiť NR SR, a to do 20 dní od prvého dňa jeho predĺženého. Z navrhovanej vládnej novely zákona o ústavnom súde vyplýva, že Ústavný súd SR by mohol preskúmať rozhodnutia o predĺžení núdzového stavu. Poslanec a podpredseda parlamentu Juraj Šeliga pripustil, že na schválenie zmeny Ústavy je možné, že sa budú musieť stretnúť aj medzi sviatkami. "Viem si to predstaviť, ak bude taká potreba," vyjadril sa k možnému mimoriadnemu zasadnutiu parlamentu cez sviatky Juraj Šeliga. 

"Prosím nech sa nevyhovárajú na pandémiu pretože dobre vieme, že problém nie je v neúčasti poslancov vládnej koalície kvôli pandémií. Problém je v tom, že sú medzi nimi vážne názorové nezhody," vyhlásil expremiér Fico.

Či je možné núdzový stav predĺžiť, aj bez zmeny ústavy, sa na tom sa budú musieť zhodnúť právnici.​ Podľa niektorých poslancov by to bolo možné, v opačnom prípade sa bude musieť parlament do 29.12., kedy končí vyhlásený núdzový stav, stretnúť mimoriadne ešte raz. Kým Juraj Šeliga plánuje prísť, opozícia sa nechce zapájať.

Obedy zadarmo nebudú pre všetky deti

V parlamente schváli zmenu, ktorá od septembra bude poskytovať obedy zadarmo iba pre deti zo sociálne slabších pomerov. Pre ostatných má parlament na pláne poskytnúť daňový bonus. Na tento návrh sa už počet hlasov nazbieral. "Zrazu by mali niektorí ľudia nárok na daňový bonus, nárok na obed zdarma a na príspevok na obed. Kým by tu bola stále kategória ľudí, ktorá by mala nárok iba na obed zdarma," myslí si Šeliga.

"Prezidentka v odôvodnení vrátenia zákona ponúkla poslancom konkrétne riešenie, na základe ktorého by žiadne dieťa v chudobe nezostalo v škole hladné a všetci rodičia by mali istotu v tom, že podporu od štátu dostanú. Mrzí ju, že poslanci dnes prelomili jej veto, rešpektuje však ich vôľu," uviedla kancelária prezidentky. V prípade, že by niekto cez systém vypadol kvôli koronavírusu, minister Krajniak je ochotný preplatiť tento príspevok.

Súvisiace články