Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zákaz vychádzania prelomí negatívny výsledok covid testu. Zisťovali sme, ako a či budú policajti na Dušičky kontrolovať
Zdielať na

Zákaz vychádzania prelomí negatívny výsledok covid testu. Zisťovali sme, ako a či budú policajti na Dušičky kontrolovať

BRATISLAVA / Zákaz vychádzania prelomí negatívny výsledok covid testu. Rozhodnutie padlo na stredajšom uznesení vlády. Od pondelka budúceho týždňa budú mať občania uvoľnené obmedzenia pohybu v prípade, ak vlastnia certifikát s negatívnym výsledkom antigénového Covid testu vydaným počas celoplošného testovania "Spoločná zodpovednosť", prípadne výsledkom negatívneho PCR testu vykonaného v termíne od 29. októbra do 1. novembra. Policajné hliadky však budú v uliciach aj naďalej.

Polícia eviduje priestupky u takmer 4500 občanov, ktorí porušili opatrenia nariadené vládou od vzniku pandémie koronavírusu - ide najmä o porušenie lekárom stanovenej karantény či povinnosť nosiť rúško. V rámci zákazu vychádzania bude však každý prípad zo strany polície riešený individuálne. "Policajti pri hodnovernom preukázaní účelu cesty budú voči občanom postupovať ústretovo," informovala policajná hovorkyňa Denisa Bárdyová. "Budú kontrolovať aj náhodne, aj cielene," oznámil minister vnútra Roman Mikulec. 

Od pondelka 2. novembra sa zákaz vychádzania nebude vzťahovať na držiteľa certifikátu o negatívnom výsledku testu na COVID-19. 

​Držiteľ certifikátu tak následne môže navštíviť cintorín ako aj zájsť do prírody v rámci intravilánu obce. Policajné hliadky kontroly na hraniciach okresov počas sviatku všetkých svätých nebudú vykonávať. "Spoliehame sa predovšetkým na to, že občania sa nebudú snažiť obchádzať opatrenia, ale naopak sú zodpovední a z domu vychádzajú naozaj iba v nutných prípadoch podľa stanovených podmienok," informovala Bárdyová. 

​"Je nutné si uvedomiť, že obmedzenie má mať najväčší dopad na takých občanov, ktorým nezáleží na tom, či vírusom nakazia svojich blízkych a susedov, ktorí majú z celej situácie zábavu," uviedla policajná hovorkyňa Denisa Bárdyová.

Pre uľahčenie presunu a pre urýchlenie kontroly polícia odporúča tieto dni hodnoverne hliadke preukázať účel našej cesty, napríklad pracovnou či nájomnou zmluvou, bločkom z nákupu a podobne. Sankcie za nedodržanie opatrení zostávajú vo výške ako doposiaľ, v blokovom konaní do 1000 eur a v správnom až do 1659 eur.

​Stránkové hodiny pracovísk ministerstva vnútra sú zrušené, občania môžu však úrady kontaktovať elektronicky, telefonicky a písomne. Osobný styk nie je možný až do odvolania. Jedinou výnimkou je preberanie vyhotovených dokladov pre občanov, ktorí o ne požiadali v zrýchlenej lehote. Doklady automaticky platia, nie je potrebné vybavovať nové a vystavovať sa riziku nákazy. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy