Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
NAKA vzniesla obvinenie Monike Jankovskej v prípade Eco-Invest. Obvinili aj bývalého sudcu Davida Lindtnera
Zdielať na

NAKA vzniesla obvinenie Monike Jankovskej v prípade Eco-Invest. Obvinili aj bývalého sudcu Davida Lindtnera

BRATISLAVA/NITRA / Národná kriminálna agentúra (NAKA) v stredu zasahovala na viacerých miestach v Bratislave vo veci trestnej činnosti sudcov. Medzi zadržanými je podľa informácii TV JOJ aj známy advokát Zoroslav Kollár. Podľa informácií TV JOJ NAKA zároveň vzniesla Monike Jankovskej ďalšie obvinenie.

Zoroslav Kollár

Známy Bratislavský podnikateľ, ktorý sa objavil na tzv. mafiánskych zoznamoch, ale aj v kauze konkurznej mafie. Vo zverejnenej komunikácii Mariána Kočnera sudca Sklenka opisoval spory, v ktorých sa Kollár za úplatky snažil ovplyvňovať súdy. Zoroslav Kollár obvinenia poprel, na Sklenku podal trestné oznámenie. S Kollárom mala podnikať aj manželka dnes už bývalého riaditeľa národnej protikorupčnej jednotky Róberta Krajmera, či Norbert Bodor, ktorý je vo väzbe pre kauzu Dobytkár. 

Zadržaní sudcovia: 

NAKA zadržala v stredu aj takých sudcov, ktorých sme v putách videli už pri akcii Búrka v marci tohto roku. Novými zadržanými sú bratislavská sudkyňa Otília Doláková a sudca Najvyššieho súdu Jozef Kolcun. Jeho advokát potvrdil, že je obvinený z dvoch skutkov, ktoré sa týkajú prijímania úplatku vo výške 30-tisíc EUR. Doláková mala podľa Sklenkovej výpovede expresne rýchlo vyhovieť súkromnej spoločnosti v spore s bratislavským magistrátom.

Medzi obvinenými je aj sudca Richard Molnár, ktorý je momentálne vo väzbe. V stredu mu rozšírili obvinenie o ďalšie skutky, ktoré sa týkajú prijímania úplatku a zasahovania do nezávislosti súdu.

Bývalú podpredsedníčku Najvyššieho súdu Jarmilu Urbancovú Kočner so Sklenkom v aplikácii Threema nazývali Prútik. Po marcovom zadržaní Ústavný súd nedal súhlas na väzobné stíhanie, a tak ju vyšetrovali na slobode a odišla do predčasného dôchodku. Obvinená bola z podplácania.

Posledným popoludní zadržaným bol sudca a bývalý predseda Okresného súdu Bratislava III David Lindtner. Po prevalení jeho vzťahu s Marianom Kočnerom sa funkcie sudcu vzdal a stal sa advokátom.

Jankovská obvinená v prípade Eco-Invest

Podľa informácií TV JOJ je bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská obvinená v prípade Eco-Invest. Práve v tomto prípade polícii svedok Sklenka označil meno Zoroslav Kollár, ale aj veľkopodnikateľa Milana Fila. V kauze ide o konania na Okresnom súde Bratislava I celkovo 5 žalôb. Písal si o nich s Kočnerom a keď hovorili o Zoroslavovi Kollárovi, tak v esemeskách pridali emotikony mimozemšťana alebo slovo “Zoro”. Malo ísť o Zoroslava Kollára. Kauza Eco-Invest súvisí podľa Sklenku s údajným pokusom obrať veľkopodnikateľa Milana Fila o miliónové akcie. Kočner mu povedal, že ide o stovky miliónov, o ktoré má záujem podnikateľ Zoroslav Kollár. Preto chcel Kočner Filovi údajne pomôcť na súdoch cez Moniku Jankovskú a ďalšie sudkyne.

Podľa uznesenia o vznesení obvinenia mal naopak za Kollárove záujmy v súdnych žalobách na Sklenku vplývať krajský sudca Richard Molnár (aktuálne vo výkone väzby). Od Sklenku chcel, aby sa do žalôb nevkladal. Filo mal na súdoch blokované akcie spoločnosti Eco-Invest a bolo mu to vraj nepríjemné. Snažiť sa mal hľadať pomoc aj u Roberta Fica na Úrade vlády. Podľa Sklenku ak sa Filo nestretol s Ficom, tak stretnutie realizovala Jankovská.

Bývalú štátnu tajomníčku Moniku Jankovskú previezli do Nitry na výsluch, podľa informácií TV JOJ mala vypovedať v prípade rozsiahleho korumpovania bratislavských sudcov. 

Podľa informácií TV JOJ NAKA zadržala aj bývalú podpredsedníčku Najvyššieho súdu SR Jarmilu Urbancovú, bývalú sudkyňu Katarínu Bartalskú, advokáta Kulaka, sudcu Jozefa Kolcuna. Kočnerovmu spoločníkovi Ladislavovi Mojžišovu doručili obvinenie. Na výsluch smeruje z výkonu väzby aj sudca Richard Molnár. 

Národná kriminálna agentúra zadržala aj bratislavskú sudkyňu Otíliu Dolákovú. Doláková je bývalá prokurátorka Okresnej prokuratúry v Bratislave. Všetko súvisí s korupciou. 

Polícia sa v prípade korupcie trestne stíhaných sudcov drží výpovede už bývalého sudcu Vladimíra Sklenku. Ten po minuloročnej razii v jeho kancelárii priznáva k tomu, že sa nechal dlhodobo korumpovať Marianom Kočnerom. Sklenka sa polícii vyjadril aj k tomu, kde sudcovia ukrývajú úplatky. Vo všeobecnosti mávajú úplatky sudcovia podľa Sklenku v hotovosti, prípadne u niekoho odložené tak, ako on u Mariana Kočnera. Alebo to riešia cez advokátov a peniaze majú ukryté u nich. 

Na NAKA v Nitre smerujú obhajcovia zadržaných sudcov aj advokátov. Zatiaľ im klienti volajú, že skončili na NAKA v Nitre. Obsahom obvinení sa podľa ich vyjadrení pre TV JOJ stroho oboznámili, ale predpokladajú, že nové obvinenia súvisia s rozšírenou výpoveďou svedka a niekdajšieho sudcu Vladimíra Sklenku. Okrem sudcov Najvyššieho súdu Kolcuna a bratislavskej sudkyne Otílie Dolákovej sú zadržané osoby už obvinené v prípade korupcie sudcov. Obvinenie im vyšetrovateľ vzniesol už v marci tohto roka. Obsah nového obvinenia zatiaľ nemajú preštudovaný ani ich advokáti, ktorí sa na úkony do Nitry presunú doobeda.

Polícia potvrdila, že Národná kriminálna agentúra (NAKA) dnes zadržala viacero osôb. Ako ďalej informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka, ide o akciu s názvom Víchrica. "Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovacie úkony, bližšie informácie nie je možné poskytnúť,” dodal Slivka.

O jednej hodine začnú paralelné výsluchy zadržaných sudcov a advokátov. Krátko po 12:00 Zoroslava Kollára, Jarmilu Urbancovú a ďalšie osoby previezli z expozitúry NAKA v Nitra na iné miesto. Pravdepodobne do neďalekej budovy KR PZ Nitra, kde je aj cela policajného zaistenia. Obvinili aj Davida Lindtnera, bývalého predsedu Okresného súdu Bratislava III.

​Ďalší skutok, ktorý dávajú Jankovskej za vinu

Jankovskej advokát Peter Erdösi nevie presne, prečo bola Monika Jankovská znova predvedená na NAKA v Nitre. "Bol som vyrozumený o tom, že moja klientka bola predvedená sem s tým, že podľa zverejnených informácií má to súvisieť s nejakou inou trestnou činnosťou. Teda s ďalším skutkom, ktorý by sa jej mal klásť za vinu. Či má vznesené obvinenie, to vám teraz neviem povedať," uviedol Jankovskej advokát. 

Erdösi sa nevyjadril ani ku včerajšiemu prevozu Jankovskej na Špecializovaný trestný súd v Pezinku. Kým bol spolu s ňou, nevypovedala. "Čo sa dialo potom vám neviem povedať," dodal. 

"Predseda Najvyššieho súdu sa o zásahu NAKA vo vzťahu k sudcovi Jozefovi Kolcunovi dozvedel z médií. Doposiaľ oficiálne nedisponuje žiadnymi konkrétnymi informáciami, a teda nemá vedomosť za akým účelom bol sudca zadržaný. V prípade, že tieto informácie preukážu existenciu dôvodných pochybností o tom, či sudca spĺňa predpoklady sudcovskej spôsobilosti, a došlo z jeho strany k takému konaniu, ktorým bola vážne ohrozená dôveryhodnosť súdnictva, je predseda Najvyššieho súdu Ján Šikuta pripravený okamžite navrhnúť sudcovi Kolcunovi dočasne pozastaviť funkciu," napísala v stanovisku hovorkyňa Najvyššieho súdu SR Alexandra Važanová. 

Matovič: Sľúbili sme ľuďom, že zákon bude platiť pre každého rovnako

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) po rokovaní vlády povedal, že plnia to, čo ľuďom sľúbili pred voľbami. Reagoval tak na zadržanie sudcov. Dodal, že to bolo pre neho počas rokovania vlády príjemné čítanie, keď mu prichádzali na mobil upozornenia o zatknutí sudcov.

"Sľúbili sme ľuďom, že zákon bude platiť pre každého rovnako, že prokurátori a policajti budú mať rozviazané ruky a budú môcť ísť po zločincoch a zločine ako po ‚údenom'. Napĺňame to, čo sme sľúbili pred voľbami,” doplnil predseda vlády.

"Vzhľadom na to, že prebiehajú procesné úkony a prebieha vyšetrovanie, nemám k tomu viac čo povedať," uviedol minister vnútra Roman Mikulec. "Môžem povedať jedine to, že ďalej platí, že aj v tejto nie ľahkej dobe, kedy veľa času venujeme práci s covidom a príprave celoplošného testovania, musím oceniť prácu vyšetrovateľov, ktorí za dnešnou akciou stoja," dodal Mikulec. 

Jankovská na súde v Pezinku

V prípade bývalej štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti, Moniky Jankovskej, nastal zvrat. V utorok (27.10.) opustila brány ústavu na výkon väzby v Banskej Bystrici a za prísnych bezpečnostných podmienok sa presunula do Pezinka. Vyzerá to tak, že sa rozhodla svedčiť. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy