Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Prípad posledného úmrtia pacienta s Covid-19 stále nie je jasný. Vyspovedali sme patológa, prečo má Slovensko menej obetí ako iné krajiny
Zdielať na

Prípad posledného úmrtia pacienta s Covid-19 stále nie je jasný. Vyspovedali sme patológa, prečo má Slovensko menej obetí ako iné krajiny

BRATISLAVA / Máme na Slovensku 28, či 29 obetí Covidu-19? V prípade posledného staršieho pacienta, ktorý zomrel pred pár dňami v nemocnici v Trenčíne, sa stále nevie. Po už vykonanej pitve lekári pokračujú v ďalších vyšetreniach. S kamerou sme sa boli bližšie pozrieť na miesto, kde sa väčšina pitiev vykonáva. Zisťovali sme, kedy je možné konštatovať, že človek zomrel v dôsledku ochorenia Covid-19. A čím to je, že u nás naň zomiera menej pacientov ako vo svete.

Michal Palkovič, šéf sekcie súdnych patológov na celom Slovensku a zároveň je jediným človekom, ktorému musia prejsť rukami všetky prípady korona pozitívnych pacientov, ktorí zomreli. To číslo je 126 úmrtí, kde nariadil pitvu práve kvôli tomu, aby presne zistili, či ide o úmrtie v súvislosti s koronainfekciou. "28 pitiev bolo u pacientov, ktorí boli jednoznačne pozitívni, boli tam nálezy, ktoré majú štandardný prejav - tú pľúcnu forma covidu," vyjadril sa patológ Michal Palkovič. 

Dvadsiaty deviaty prípad staršieho pána, ktorý zomrel pred pár dnami v trenčianskej nemocnici, zatiaľ nie je stále jednoznačný. ​"Toto si bude vyžadovať ešte ďalšie histologické a virologické vyšetrenia, tak aby sme naozaj zodpovedne mohli prehlásiť že ide o úmrtie v súvislosti s covidom," poznamenal Palkovič. To, či korona pozitívny pacient zomrel v dôsledku choroby Covid -19 alebo príčinou smrti bolo napríklad jeho zhubné ochorenie, tak o tom rozhoduje stav jeho pľúc. "Pokiaľ je deštrukcia pľúc tak rozsiahla, že viedla k úmrtiu, tak vtedy áno, uzatvárame ten prípad ako združenú chorobu Covid. Základná choroba je zhubné ochorenie, ak by ale on bol iba koronavírus pozitívny, základná choroba bude zhubná choroba a toto sa nebude hlásiť," vysvetlil patológ. 

Úmrtia na Slovensku

Všetky prípady úmrtí na Slovensku v dôsledku Covidu mali pľúcnu formu. "Kde je kompletná deštrukcia pľúc, čiže pacient nemá čím dýchať, proste sa zadusí na záver," pokračoval. Najmladšou obeťou  Covidu u nás bol 58-ročný pacient, celkovo však platí, že 80 percent ľudí, ktorí podľahnú tejto chorobe, majú nad 75 rokov.

Doktor Palkovič vysvetľuje dôvod, prečo u nás našťastie zomiera tak málo pacientov, tým, že sme včas a rázne reagovali opatreniami. "Pri tom obmedzení pohybu a získaní času veľa ľudí, aj tých bezpríznakových, boli doma a sa vyzdraveli, nebol tu priestor na komunitné šírenie choroby, čo v iných krajinách kde nasadili opatrenia neskôr, viedlo ku šíreniu," dodal patológ. 

Až 80 percent ľudí prevažne mladších ročníkov má totiž bezpríznakový priebeh choroby. Od lekára, ktorému na stole skončili takmer všetky prípady úmrtia u nás na covid, sme chceli počuť, ako sa najlepšie chrániť. Vraj je to jednoduché. Používať rúško, poriadne si umývať ruky, nezdružovať sa a dodržiavať od ľudí odstupy. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy