Jasno
14°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Deň pred. Prípravy na otvorenie prevádzok vrcholia
Zdielať na

Deň pred. Prípravy na otvorenie prevádzok vrcholia

BRATISLAVA / Premiér Igor Matovič v pondelok na tlačovej besede uviedol, že od stredy 6.mája spojíme fázu 2 a 3 a otvoríme niektoré prevádzky, kostoly, galérie, hotely. Pozrite sa, ako sa na to pripravujú.

Kostoly sa v rámci uvoľnenia opatrení v stredu znovu otvoria. Počas omší veriaci budú musieť dodržiavať viaceré hygienické nariadenia, no v porovnaní s okolitými štátmi budú o niečo miernejšie. Navyše, kým svätostánky sa od stredy pre verejnosť otvárajú, divadlá a kiná, kde sa ľudia stretávajú v podobných počtoch, zostávajú zatvorené.

"Viera je podľa mňa ústavné právo každého z nás. Takže nedával by som na jedny váhy vieru alebo zábavný podnik typu divadlá alebo kiná. Takže uprednostnili sme teraz bohoslužby," povedal hlavný hygienik Ján Mikas. 

V kostole Kráľovnej rodiny v bratislavskom Novom meste sa rozhodli pre veriacich rozdávať na omšu lístky na sedenie. "Už teraz si ich rezervujú cez farský FB, internet, osobne alebo cez telefón," opísal správca farnosti Jozef Kováčik. Záujem je pomerne veľký a kapacita kostola pre nové hygienické pravidlá obmedzená. "Náš kostol umožňuje aby na sv. omši bolo 63 veriacich," dodal Kováčik.  Pritom za normálnych okolností by sa ich do kostola vošlo približne 500. Najväčší záujem je o nedeľné bohoslužby, niektoré preto vyčlenili len pre najzraniteľnejšiu skupinu, ktorú koronavírus môže zasiahnuť.

​V stredu Slovensko pristúpi k ďalšiemu uvoľňovaniu. Vďaka priaznivým číslam sa spoja druhá a tretia fáza. Vďaka tomu si už budeme môcť posedieť na terasách podnikov, no budú platiť obmedzenia. Napríklad stoly musia byť od seba vzdialené dva metre. V plnom prúde sú však aj prípravy v kaderníctvach a hoteloch. Aj tam sa však treba pripraviť na špeciálny režim. 

Bratislavská mestská polícia bude kontrolovať dodržiavanie opatrení. Aj to, či terasy zaberajú len povolené priestranstvo. Nožnice, hrebene aj všetky plochy v utorok kaderníčky čistia, dezinfikujú a svoje salóny chystajú na stredajšie otvorenie.

"Celý deň byť v rukaviciach a či to zvládneme byť v rukaviciach, najviac sa tohto bojíme ako pri strihaní, či sa to nebude šmýkať,"
opomenula svoje obavy kaderníčka zo Sniny Renáta Hajduová. Problémom môže byť aj strihanie zákazníka s rúškom na tvári.

"Vymysleli sme si kaderníčky špeciálny ochranný štít, takže keď budeme strihať pri ušiach, tak dáme jedno uško dole, pristrihneme vlasy a zákazník si bude držať ten štít," opísala kaderníčka.

Ide o plast, ktorý inak slúži pri finálnom lakovaní účesu. Vstup bude dovolený iba po jednom a v rúšku. Medzi zákazníkmi musí byť dodržaný časový odstup 15 minút. Pri vstupe sa po novom všetci zákazníci musia zaevidovať a okrem mena uviesť aj svoje telefónne číslo.

​Znovu sa otvoria aj múzeá, galérie či knižnice. Treba sa však pripraviť na to, že si pred vstupom počkáte rovnako ako pred obchodom. Počty návštevníkov budú tiež obmedzené. V knižniciach sa do karantény dostanú aj samotné knihy. No a po týždňoch prvých návštevníkov privítajú aj v zoologických záhradách.

Napríklad v bratislavskej Petržalke sa na svojich klientov pripravujú naozaj veľmi precízne. Pre náročné opatrenia, ktoré v knižnici z hygienických dôvodov pripravovali aj v utorok, knižnicu otvoria začiatkom budúceho týždňa. "Nečakali sme, že budeme môcť otvoriť skôr, preto ešte pripravujeme," hovorí zástupkyňa riaditeľky knižnice Anna Homolová. Pre klientov pripravili dezinfekciu a každú prinesenú knižku dajú okamžite do trojtýždňovej karantény. Prichádzajúcich čitateľov budú do knižnice púšťať postupne a dôchodcom vyčlenia prioritne ranného návštevné hodiny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy