Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Prvá banka už hlási vážny problém. Koronakríza ovplyvnila aj bankové odvody
Zdielať na

Prvá banka už hlási vážny problém. Koronakríza ovplyvnila aj bankové odvody

BRATISLAVA / Prvá dôležitá veľká banka už hlási stratu. Bankový odvod z konca minulého roka, ktorého predĺženie a navýšenie navrhol vtedajší vládny SMER- SD, začína poškodzovať bankový sektor. Popri koronakríze tak banky musia bojovať s odvodom, ktorý odsúdili všetky európske inštitúcie ako aj naša národná banka. Minister financií Eduard Heger sa zatiaľ nevyjadril, či ho zruší.

Bankový odvod v prvom štvrťroku sa podpísal za najnižšie zisky za posledných 20 rokov v sektore. Jedna v z veľkých bánk hlási už stratu. ČSOB prerobila za prvé tri mesiace tohto roka 2 milióny eur. Za rovnaký čas vlani zarobila 11. Presné čísla, zatiaľ, komentovať nechce. "Ku kompletným hospodárskym výsledkom celej skupiny ČSOB za 1. štvrťrok 2020 sa vyjadríme bližšie na budúci týždeň. Dlhodobo však upozorňujeme na to, že bankový odvod má výrazne negatívny vplyv na hospodárenie bánk," uviedla banka ČSOB vo vyjadrení. 

ČSOB ešte dodáva, že tento pokles zisku nemá vplyv na jej stabilitu a klienti sa nemajú čoho obávať. Banky majú na tomto odvode odviesť tento rok 300 miliónov eur. To je asi polovica zisku vlaňajška, teda dobrých časov. "Za tri mesiace klesol zisk bánk skoro o 50 percent," poznamenal Peter Kažmír, guvernér NBS. "Aj Poštová banka má oveľa horší zisk. Bádať tam bankový odvod a vplyv koronakrízy," vyjadril sa generálny riaditeľ Poštovej banky Andrej Zaťko. 

"Banke sa v prvom štvrťroku darilo robiť nové obchody, či úvery. To čo spôsobilo pokles zisku je podľa nás najmä protisystemový bankový dvod," povedala Marta Cesnaková, hovorkyňa Slovenskej sporiteľne. 

Odvod minulý týždeň kritizovala opätovne národná banka. Peter Kažimír je za jeho zrušenie. "Netreba liept na starych chybách, situácia sa naozaj dramaticky mení. Bankový sektor je kľúčový partner," upozornil. 

Ministerstvo už problém rieši 

Minister financií vyhlásil, že jeho rezort je už v kontatke s bankami, a že tento odvod riešia. Ako a kedy, však nešpecifikoval. "Momentálne rokujeme s bankami, dohoda nie je ešte ukončená. Verím, že to bude čoskoro," vyhlási minister Eduard Heger. Čas ale neúprosne tyká.

"Negatívny vplyv odvodu, na ktorý dlhodobo poukazuje aj ECB a NBS, predstavuje vážnu záťaž pre bankový sektor na Slovensku," podotkol Boris Fojtík, hovorca Tatrabanky. "Vtedy každý akcionár prehodnotí, či tu chce ostať investovať," dodal člen bankovej rady NBS Vladimír Dvořáček. 
Okrem toho budú finančné domy hľadať cesty ako vykryť straty, a to pocítia aj ľudia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy