Jasno
17°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Okres s priemerne najstarším obyvateľstvom. Napriek tomu sa tam koronavírus doposiaľ neobjavil
Zdielať na

Okres s priemerne najstarším obyvateľstvom. Napriek tomu sa tam koronavírus doposiaľ neobjavil

MEDZILABORCE / Je to okres s najvyšším priemerným vekom obyvateľstva, je najmenší na Slovensku. Vyzerá to tak, že tieto na prvý pohľad možno smutné štatistiky medzilaboreckého regiónu pomáhajú v boji s koronavírusom. Zatiaľ tam nemajú ani jeden prípad COVID-19. Ľudia tam cestujú menej a tým, že sa každý o každého zaujíma, porušovanie karantény je takmer nemožné. Člen permanentného krízového štábu Róbert Mistrík má na absenciu koronavírusu v Medzilaborciach jednoznačnú odpoveď.

Na Slovensku je už len jeden okres, kde chýba bodka, označujúci pozitívny prípad koronavírusu. "Zatiaľ máme ešte jeden región, to sú Medzilaborce," vraví epidemiologička RÚVZ v Humennom Lenka Lesňaková. 

Ide o najmenší okres na Slovensku. V 22 obciach a v okresnom meste žije dokopy 12 tisíc ľudí, pričom hustota obyvateľstva je menej ako 50 osôb na kilometer štvorcový. To je podľa odborníkov jeden z významných aspektov v boji s koronavírusom. "Možno necestujú až tak, tí, ktorí prišli, dodržiavali povinne izoláciu, to vieme," dodáva Lesňaková. Zo zahraničia pritom prišlo asi 200 pracovníkov z Rakúska, z Nemecka, z Anglicka, ale aj z Talianska. 

Ľudia z okresu musia za individuálnym testovaním cestovať do Humenného. "Vrámci mobilného odberového miesta pri humenskej nemocnici zdravotníci odobrali vzorky 700 pacientom. Evidujeme medzi nimi aj obyvateľov okresu Medzilaborce," informuje hovorkyňa nemocnice Jana Fedáková. 

V dedinskom prostredí zároveň takpovediac každý pozná každého. Podľa skúseností aj to vplývalo na dôsledné dodržiavanie karantény. "Ľudia to brali panicky, hlásili každého, kto sa pohol po meste, pričom vo väčšine prípadov to boli osoby, ktoré už boli doma dlhšie," uviedol náčelník mestskej polície v Medzilaborciach Martin Dimun. 

​Z hľadiska veku obyvateľov je medzilaborecký okres najstarší. Vo štvrtine obcí regiónu žije viac ako 30% ľudí vo veku nad 65 rokov. Ide o najzodpovednejšiu, no tiež najrizikovejšiu skupinu. Aj preto v opatreniach poľavovať nebudú, hoci sú doposiaľ bez koronavírusu. "Dôvod je ten, že nikto sem neprišiel s koronavírusom a ľudia dodržiavajú prísnu preventívnu činnosť," uviedol primátor mesta Vladislav Višňovský. 

Tento záver potvrdil aj člen permanentného krízového štábu Robert Mistrík: "Okres Medzilaborce je preto bez koronavírusu, lebo tam koronavírus zatiaľ nikto nedoniesol." 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy