Jasno
18°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Seniori nakúpia aj mimo vyhradený čas. Hygienik svoje rozhodnutie zmenil
Zdielať na

Seniori nakúpia aj mimo vyhradený čas. Hygienik svoje rozhodnutie zmenil

BRATISLAVA / Ľudia nad 65 rokov budú môcť nakupovať aj mimo vyhradeného času, ktorý určil hlavný hygienik. Ten svoje rozhodnutie zmenil po tom, ako dostával množstvo podnetov najmä od pracujúcich dôchodcov. K tomuto kroku Jána Mikasa vyzýval aj expremiér Peter Pellegrini. Hygienici však naďalej dôrazne vyzývajú seniorov, aby využívali najmä vyhradený nákupný čas.

"Opatrením jedného z úradov, sme zo seniorov, žiaľ musím to tak povedať spravili občanov druhej kategórie a zásadným spôsobom sme obmedzili ich možnosť zabezpečiť si základné životné potreby," uviedol expremiér Peter Pellegrini. 

Nariadenie zakazovalo seniorom nákup mimo vyhradených hodín. Nakúpiť si mohli iba od pondelka do piatku v čase od 9 do 11 hodiny. Práve pre tento obmedzený čas sa cítili dôchodcovia diskriminovaní.

"Pre nariadenie si nemôže ísť cez pracovný týždeň dopoludnia nakúpiť viac pracujúcich dôchodcov. Slovensko nie je sultanát, Matovič nie je sultán," povedal Pellegrini.

"Dostávame denne x telefonátov, x mailov, pretože sa cítia ukrivdení. Majú pocit, že sa dostávajú do nejakej izolácie. Samozrejme, že potrebujú priestor, aby sociálne komunikovali, aby si mohli nakúpiť," rozpráva Valéria Pokorná, podpredsedníčka Jednoty dôchodcov Slovenska.

"Úrad verejného zdravotníctva SR vníma ich argumenty. Z tohto dôvodu sa hlavný hygienik SR rozhodol k operatívnemu prehodnoteniu opatrenia tak, že prevádzky budú môcť obsluhovať seniorov aj mimo vyhradený nákupný čas," vysvetlila hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.

Dôrazne však hygienici vyzývajú seniorov, aby využívali primárne vyhradený nákupný čas vždy, keď je to možné.

"Ak to nie je nevyhnutné, aby obchody nenavštevovali, respektíve aby požiadali o nákup príbuzných, známych, susedov, alebo aby využili v danej oblasti ponúkané služby samospráv," hovorí Račková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy