Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Podľa lekára Visolajského dokáže jeden človek nakaziť ďalších štrnásť
Zdielať na

Podľa lekára Visolajského dokáže jeden človek nakaziť ďalších štrnásť

BRATISLAVA / K štvrtku Úrad verejného zdravotníctva eviduje na Slovensku 226 pozitívne testovaných ľudí na COVID-19. Z 10 nových prípadov je 5 ľudí v štátnych zariadeniach, ktoré slúžia ako karanténa. Ľudia, ktorí ju absolvujú, tak zabraňujú jej šíreniu. Podľa lekára Petra Visolajského, ktorý dostal ponuku na post štátneho tajomníka rezortu zdravotníctva, môže infikovaný človek nakaziť až 14 ľudí.

"Dnes z 10 je polovička zachytená v karanténe," povedal premiér Igor Matovič. Traja v Gabčíkove a dvaja potom, čo sa vrátili z Brazílie a zo Španielska - v karanténe v Liptovskom Jáne.

Na Slovensku máme aktuálne 15 zariadení, ktoré štát vyčlenil ako karenténu pre repatriovaných Slovákov. Tí ju totiž po návrate zo zahraničia musia absolvovať povinne.

"V karanténnych zariadeniach máme momentálne viac ako 1 600 ľudí s tým, že vieme o ďalších Slovákoch, ktorí prejavili záujem a budú repatriovaní na Slovensko," uviedol hovorca ministra vnútra Petar Lazarov. Spolu s nimi môžu karanténu v týchto zariadeniach využiť aj tí, ktorí sa vrátili zo zahraničia po svojej línii, no nechcú ohroziť a uvaliť do domácej karantény svoju rodinu.

"Priemerne jeden chorý na koronavírus nakazí 2-4 ľudí, ale sú typy ľudí, ktorí tento vírus vysoko šíria - to sú tzv."superprenášači" a taký človek dokáže nakaziť až 14 ľudí. Takže ten vírus sa veľmi šíri," vysvetlil predseda  lek.odb.združenia a člen krízového štábu Peter Visolajský. 

Spomínaní piati pozitívni Slováci, ktorým vírus v stredu potvrdili v štátnych karanténach, tak svojou zodpovednosťou s veľkou pravdepodobnosťou uchránili od nakazenia desiatky ďalších. Za čo im ako aj ďalším zodpovedným v domácich karanténach, patrí vďaka.

"Je tu na mieste veľká zodpovednosť voči ostatným, stačí dodržať keď príde človek individuálne zo zahraničia - tak tá domáca karanténa je dostatočná," dodal Visolajský. A teda dostatočná hygiena rúk a nestretávať sa v rodine so staršími ľuďmi. Veľká obozretnosť je tu na mieste. Časť pacientov, ktorí sa vírusom COVID-19 nakazia, nemá totiž žiadne príznaky.

"Okrem nejakej ľahkej nádchy alebo straty čuchu, takže to sa môže veľmi šíriť aj bez toho, že by ste videli, že niekto smrká alebo kašle," dodal Visolajský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy