Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Dorazila ďalšia várka ochranných pomocôk. K spoločnostiam J&T a EPH sa pridal rezort vnútra
Zdielať na

Dorazila ďalšia várka ochranných pomocôk. K spoločnostiam J&T a EPH sa pridal rezort vnútra

BRATISLAVA / Vďaka takzvanému Českému mostu - teda preprave cez Česko, je teraz už aj na Slovensku ďalšia časť pomoci v podobe ochranných pomôcok. Ide momentálne o asi najjednoduchšiu možnosť, ako v týchto ťažkých časoch z Číny k Slovákom takýto náklad dostať, navyše vo veľkom množstve. Spoločnostiam J&T a EPH sa to podarilo. A pridalo sa aj slovenské Ministerstva vnútra. Na sklade Štátnych hmotných rezerv v Slovenskej Ľupči tak už máme veľkú zásobu dôležitých pomôcok.

Na pražskom letisku sa opakuje scenár podobný predchádzajúcej noci. Lietadlo s čínskymi imatrikulačnými znakmi naložené tonami pomoci. Rúšok, ochranných oblekov, či okuliarov, či testov na koronavírus. "Bolo to privezené kamiónmi z ČR z letiska, a bolo to odvezené do Slovenskej Lupče," informoval minister vnútra Roman Mikulec. "Dnes nám dorazili dva kamióny z Prahy, zabezpečilo to J&T, v mene Slovenskej republiky veľmi pekne ďakujeme," uviedla Lucia Gocníková, podpredsedníčka správy štátnych hmotných rezerv. 

V škatuliach je pól milióna jednorázových chirurgických rúšok, 25 tisíc ochranných okuliarov a 20 tisíc ochranných oblekov. "Musíme to teraz všetko naskladniť, spočítať a potom budeme vyskladňovať lekárom," poznamenala Gocníková, podpredsedníčka správy štátnych hmotných rezerv. Materiál by sa mal k zdravotníkom dostať v priebehu nasledujúcich pár dní. "Bude sa to vyskladňovať podľa požiadaviek ministerstva zdravotníctva, regionálnym úradom verejného zdravotníctva, nemocniciam, následne okresným úradom, podľa rozhodnutia krízových orgánov," vysvetlila ďalej Gocníková.

"Prioritne bude distribuovať tieto ochranné pomôcky naozaj tým ľuďom v prvej línii, a to sú zdravotnícki pracovníci. Ten systém sa dorába, predpokladám dnes - zajtra môže byť kompletný," vyjadril sa premiér Igor Matovič. 

Po zabezpečení ochranných pomôcok z Číny by sa však táto pomoc skončiť nemala. Na ťahu je štát, ktorý by v tejto dobe mohol naštartovať výrobu nedostatkových produktov potrebných dnes, ale možno aj o pár dní, keď bude kríza vrcholiť.  "Som presvedčený, že čo sa týka rúšok, respirátorov, samotných možno aj pľúcnych ventilácií, že sa dajú urobiť kroky, ako to vo vlastných podmienkach vyrobiť toho viacej, aby sa táto kríza vyriešila," dodal Patrik Tkáč, spolumajiteľ J&T. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy