Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Koronavírus a ekonomika: Slovenskému hospodárstvu hrozí prepad, ľudia môžu prísť o prácu
Zdielať na

Koronavírus a ekonomika: Slovenskému hospodárstvu hrozí prepad, ľudia môžu prísť o prácu

BRATISLAVA / Aktuálna situácia na Slovensku pre koronavírus výrazne ovplyvní ekonomiku, aj tú našu. Experti odhadujú, že sa v tomto roku môže prepadnúť až do 10 percent. To ale nie je jediná hrozba, ktorá straší Národnú banku Slovenska. Pre koronavírus môže prísť dočase o pracovné miesta státisíce Slovákov. Aby nedošlo k úplnej katastrofe, bude potrebná spolupráca celej Európskej únie, bánk aj vlád.

Centrálna banka v aktuálnej prognóze odhaduje, že slovenská otvorená a exportne orientovaná ekonomika v tomto roku pravdepodobne dočasne poklesne o 4,5 - percenta s rizikom, že ju zintenzívňujúce sa spoločensko-ekonomické dopady pandémie môžu stlačiť až k 10-percentnému pádu.

Takáto recesia môže pritom podľa odhadov expertov z bankového sektora dočasne pripraviť o prácu 75 až 130 tisíc ľudí. Kalkulácie centrálnej banky však nazahŕňajú avizované vládne opatrenia, ktoré môžu tento dopad zmierniť.

Z dôvodu tohto extrémne rýchlo sa meniaceho prostredia doma aj v zahraničí pritom vymenila Národná banka Slovenska svoju štandardnú predikciu vývoja ekonomiky za možné scenáre. Tieto pracujú s predpokladom dvojmesačného výpadku najmä v sektore služieb doma a s rôznou mierou poklesu dopytu u obchodných partnerov Slovenska. 

"Sú to všetko veľmi škaredé čísla. Vidíme však svetlo na konci tunela. Slovenská ekonomika to zvládne aj napriek modrinám a škrabancom. Dôležité je, že toto krízové obdobie je dočasné a tak ako razantne prišlo, tak rázne by malo byť aj naše zotavenie sa," povedal guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír. Ako dodal, na zmiernenie dopadov už dnes centrálne banky prispievajú svojim dielom. "Každý z nás chce, aby bol ten tunel čo najkratší a boli sme z neho čím skôr vonku,"  poznamenal. 

Za posledné dva týždne podľa Kažimíra Európska centrálna banka prijala sériu zásadných opatrení, ktoré majú pomôcť znížiť stres, paniku a zároveň chrániť stabilitu finančného sektora, a tým chrániť ľudí. V súčasnej situácii je podľa neho dôležité konať rázne.

Pozitívnejšie vyhliadky má však centrálna banka už na záver tohto roka. Záverečné mesiace tohto roka by mali totiž odštartovať rekonvalescenciu a rok 2021 by mal byť rokom návratu práce, výroby a spotreby stratenej počas krízy. "Veríme, že predkrízovú úroveň ekonomika dosiahne už v priebehu budúceho roku," uviedla centrálna banka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy