Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
FICO: Nie je nutné okamžité spustenie V1, máme ešte niekoľko dní
Zdielať na

FICO: Nie je nutné okamžité spustenie V1, máme ešte niekoľko dní

Zdroj: TV JOJ

K zapnutiu reaktorov pristúpi vláda hneď ako nastane krízový moment

"Využijeme týchto pár dní na to, aby sme informovali našich partnerov. Ale opätovné zapnutie V1 považujem stále za mimoriadne aktuálne a naliehavé a keď nastane krízový moment, tak určite k tomu pristúpime," povedal po dnešnom rokovaní krízového štábu na pôde Ministerstva hospodárstva SR predseda vlády Robert Fico.

Jadrová a vyraďovacia spoločnosť (Javys) už podľa premiéra ukončila všetky prípravné práce na opätovné spustenie Jaslovských Bohuníc a súhlas vyslovil aj Úrad pre jadrový dozor. "Sme pripravení na prijatie štandardnej misie medzinárodných expertov, ktorá by mohla posúdiť, v akom režime sa Jaslovské Bohunice nachádzajú a čo všetko sa tam bude v najbližších dňoch diať," doplnil Fico.

Slovenská vláda chce podľa neho minimalizovať škody, ktoré by SR naštartovaním V1 vznikli na medzinárodnej úrovni. Prebieha preto veľmi intenzívny dialóg s Európskou komisiou (EK) a slovenský premiér na dennej báze komunikujem aj s rakúskym spolkovým kancelárom. Práve Rakúsko má pritom najväčšie výhrady voči možnému opätovnému spusteniu druhého bloku atómovej elektrárne V1.

O možnosti opätovného spustenia druhého bloku Jadrovej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach, ktorý bol odstavený len na konci roka 2008, rozhodol kabinet Roberta Fica na svojom mimoriadnom zasadnutí v sobotu 10. januára. Zaradiť tento blok opäť do prevádzky je podľa premiéra nevyhnutné v čase neistých výsledkov rokovaní o obnovení dodávok plynu z Ruska.

Slovensko si totiž nemôže okrem nedostatku plynu dovoliť aj problémy s nedostatkom elektrickej energie. Na báze plynu pritom fungujú záložné generátory, ktoré zabezpečujú chod slovenskej elektrickej prenosovej sústavy.

Už v sobotu Fico vyhlásil, že vláda berie na seba plnú zodpovednosť za obnovenie fungovania druhého bloku V1 a uvedomuje si, že dochádza k porušeniu podmienok prístupovej zmluvy k EÚ. "Robíme tak v čase krízy. Dokonca by som porovnal krok, ktorý sme dnes urobili, k inštitútu krajnej núdze. Škody, ktoré napáchame na prístupovej zmluve, sú podstatne menšie, ako tie, ktoré by Slovensku hrozili, keby sme to neurobili," argumentoval predseda vlády.

Najčítanejšie správy