Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Výstavbou trebišovskej elektrárne sa zaoberajú už aj súdy
Zdielať na
Ekonomika

Výstavbou trebišovskej elektrárne sa zaoberajú už aj súdy

Zdroj: SITA/Marián Angelovič

Trebišovčania sa obrátili na Ústavný súd SR vo veci porušenia základných ústavných práv a slobôd postupom ministerstva životného prostredia.

Predseda občianskeho združenia Trebišov nahlas Gejza Gore sa spolu s ďalšími 247 občanmi obrátili na Ústavný súd (ÚS) SR vo veci porušenia základných ústavných práv a slobôd postupom ministerstva životného prostredia v rámci správneho konania a posudzovania vplyvov na životné prostredie v prípade výstavby trebišovskej uhoľnej tepelnej elektrárne.

Potvrdila to pracovníčka Tlačového odboru ÚS Viera Horniaková. Gore pre agentúru SITA uviedol, že okrem podania sťažnosti na ÚS, podali na Krajský súd Bratislava aj žalobu na ministerstvo životného prostredia.

Ako uviedla Horniaková, sťažovatelia sú presvedčení, že pri posudzovaní vplyvov na životné prostredie došlo k takým závažným porušeniam zákona, v dôsledku ktorých došlo aj k významnému zásahu do ich práv. Namietajú porušenie základného práva na včasné a úplné informácie o stave životného prostredia, základného práva na priaznivé životné prostredie a základného práva na súdnu a inú právnu ochranu.

Nový energetický zdroj (NEZ) - uhoľnú tepelnú elektráreň len pár sto metrov od domov a centra mesta chce na okraji Trebišova, v areáli niekdajšieho cukrovaru, postaviť akciová spoločnosť Československá energetická spoločnosť (ČES). Elektráreň má mať výkon 885 MW. Proti jej výstavbe podpísalo petíciu 9 000 obyvateľov, proti je aj vedenie mesta.

"V podaní namietame, že správa o hodnotení vplyvov NEZ na životné prostredie nie je úplná. Neboli vypracované všetky časti hodnotenia a posudky podľa rozsahu stanoveného zákonom. Ministerstvo ju malo investorovi vrátiť na dopracovanie a nemalo sa ňou ako nekompletnou zaoberať ani verejné zhromaždenie občanov, ani ministerstvo na jej základe nemalo v závere odporúčať realizáciu zámeru," povedal Gore.

Dodal, že v správe chýbalo posúdenie vplyvu dovozu a skládky surovín (uhlia), úplne chýbali údaje o vplyve skládky odpadov vzniknutých pri výrobe elektrickej energie spaľovaním uhlia, neboli posúdené vplyvy nového vysokonapäťového rozvodu pripojenia na energetickú sústavu na životné prostredie vrátane chráneného vtáčieho územia a biotopy zaradené do NATURA 2000.

"Vítame rozhodnutie ministerstva hospodárstva, ktoré vydalo nariadenie o obnove konania, čím pozastavilo účinnosť osvedčenia ČES, a na základe toho by malo byť prerušené aj územné konanie o umiestnenie stavby," povedal Gore.

Proti výstavbe elektrárne v Trebišove je aj Združenie pestovateľov a malovýrobcov tokajských vín Slovenska, ktoré organizuje celoslovenskú petíciu za zachovanie tokajského regiónu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy