Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Obchodníci môžu počítať eurá na internete
Zdielať na
Ekonomika

Obchodníci môžu počítať eurá na internete

Zdroj: TV JOJ

Slovenskí obchodníci si môžu na internete prepočítať, koľko eurobankoviek budú potrebovať v prvých dňoch po zavedení eura.

Slovenskí obchodníci si môžu na internete prepočítať, koľko eurových bankoviek a mincí budú približne potrebovať v prvých dňoch po plánovanom zavedení eura od budúceho januára.

Svoju banku by totiž mali o dostatočné množstvo hotovosti požiadať už do konca mesiaca, nové peniaze následne dostanú koncom roka. Informovala o tom dnes Národná banka Slovenska.

Dostatok hotovosti by si mali vopred pripraviť najmä obchody, ktoré s ňou častejšie narábajú. Okrem bežných obchodníkov sú to tiež bufety a reštaurácie, dopravné podniky, čerpacie stanice, lekárne či novinové stánky.

Na stránke euromena.sk/vypocet-predzasobenia-hotovostou môžu záujemcovia po zadaní zamerania obchodu, obdobia, na ktoré potrebujú eurá, otváracích hodín, priemerného počtu zákazníkov platiacich v hotovosti či ich priemernej platbe zistiť, koľko financií a v akej nominálnej hodnote by mali mať k dispozícii.

Napríklad menšie potraviny, ktoré sú otvorené len počas bežnej otváracej doby a majú asi 30 zákazníkov za hodinu, pri priemernej platbe 150 korún, budú podľa prepočtu na prvý januárový týždeň potrebovať tisícky kusov mincí a viac ako stovku eurobankoviek.

Ich celková nominálna hodnota dosiahne necelých 3300 eur. Novinový stánok alebo bufet, ktoré majú za hodinu asi 50 zákazníkov s priemernou platbou 50 Sk, by si na toto obdobie mali pripraviť bankovky a mince do výšky 3600 eur.

Pokiaľ európske inštitúcie v najbližších mesiacoch pozvú Slovensko do eurozóny, nová mena vystrieda korunu od začiatku budúceho roka. Až do 16. januára budú obchody prijímať obe meny, vydávať však budú len v eurách. Od 17. januára bude možné za tovary a služby zaplatiť už len eurami.

Pokiaľ obchody a podniky požiadajú komerčné banky do konca mesiaca o eurovú hotovosť, v ďalších mesiacoch s nimi podpíšu zmluvy. Banky potom nahlásia požiadavky svojich klientov ďalej centrálnej banke, ktorá novú menu poskytne.

Za poskytnuté peniaze sa budú musieť obchody zaručiť a nebudú ich môcť použiť pred 1. januárom 2009.

Zdielať na

Najčítanejšie správy