Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Koruna sa oslabila na 3,5-mesačné minimum, neskôr straty vymazala
Zdielať na
Ekonomika

Koruna sa oslabila na 3,5-mesačné minimum, neskôr straty vymazala

Koruna si polepšila a spevnila sa po tom, čo Americká centrálna banka znížila svoju úrokovú sadzbu, čím odvrátila pád svetových búrz.

Slovenská mena dnes strácala spoločne s regiónom a oslabila sa zhruba na tri a pol mesačné minimum 34,12 koruny za euro. Neskôr koruna straty vymazala a po mimoriadnom znížení amerických úrokov sa posilnila pod 33,80 SKK/EUR.

V uplynulých dňoch domácu menu ťahali s regiónom na slabšie úrovne hlavne obavy z recesie v Spojených štátoch a otrasy na globálnych finančných trhoch.

"Obchodovanie bolo relatívne živé," poznamenal díler VÚB Mário Mika. Po dosiahnutí minimálnej úrovne sa koruna pomerne rýchlo vrátila opäť pod hranicu 34 korún za euro, dodal.

Koruna sa v poslednom období skôr oslabovala, keď sa spoločne s regiónom viezla na vlne negatívnej nálady na svetových finančných trhoch. Svetové burzy v uplynulých dňoch zaznamenali výrazné straty, ktoré pramenili najmä z obáv z nepriaznivého vývoja americkej ekonomiky.

Pád svetových búrz dnes odvrátila americká centrálna banka (Fed), ktorá mimoriadne znížila svoju základnú úrokovú sadzbu o 0,75 bodu na 3,5 percenta. Svetové akcie na jej krok reagovali výrazným oživením. Polepšila si tiež koruna, ktorá sa spevnila až pod 33,80 koruny za euro.

Podľa Miku domáca mena aj v ďalších dňoch zostane hlavne pod vplyvom pohybov na susedných devízových trhoch. "Hlavný faktor však je recesia v Spojených štátoch," myslí si. Predpokladá, že koruna sa v najbližšom období udrží v pásme 33,70 až 34,20 SKK/EUR.

Voči doláru sa koruna ku koncu obchodovania držala nad 23 SKK/USD. Domáca mena sa oproti americkému doláru dlhodobo spevňuje, čo zlacňuje napríklad dovolenky Slovákov v zahraničí a pomáha kompenzovať nárast cien ropy na svetových trhoch, od ktorých sa následne odvíjajú ceny motorových palív.

Slovenskú menu by o necelý rok malo nahradiť euro. Ak európske inštitúcie odobria vstup krajiny do eurozóny, korunové položky sa budú prepočítavať na jednotnú európsku menu fixným konverzným kurzom. Podľa odhadu väčšiny ekonómov by sa mohol pohybovať okolo 33 korún za euro.

Zdielať na

Najčítanejšie správy