Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Slovensko opäť rokuje o Transpetrole
Zdielať na
Ekonomika

Slovensko opäť rokuje o Transpetrole

Zdroj: SITA/AP Photo/Sergey Ponomarev

Ministerstvo rokovalo o budúcom osude 49-percentného balíka akcií Transpetrolu so zástupcami spoločnosti Yukos Finance.

Slovensko opäť obnovilo rokovania o prípadnom spätnom odkúpení menšinového podielu akcií v ropnom prepravcovi Transpetrol. 

Ministerstvo v uplynulých dňoch rokovalo o budúcom osude 49-percentného balíka akcií Transpetrolu so zástupcami holandskej dcéry skrachovaného ruského koncernu Jukos, spoločnosti Yukos Finance, ktorá ho získala po privatizácii z roku 2002.

"Situáciu stále komplikujú súdne spory medzi pôvodným vedením holandského Yukosu a ruskými manažérmi, ktorých do spoločnosti dosadil správca konkurznej podstaty ruského Jukosu," uviedol Zvara. Rozhovory sa okrem iného týkali aj ceny za prípadný spätný odkup menšinového podielu v Transpetrole, dodal. Bližšie informácie však odmietol poskytnúť.

Slovensko v Transpetrole kontroluje 51 percent akcií, väčšinu v predstavenstve však má menšinový akcionár. Jukos kúpil podiel v prepravcovi ropy pred šiestimi rokmi za 74 miliónov dolárov (1,67 miliardy Sk) a neskôr ich previedol na holandskú dcérsku spoločnosť.

Ruský konkurzný správca Jukosu Eduard Rebgun už skôr odvolal z vedenia Yukos Finance pôvodných manažérov a namiesto nich dosadil svojich ľudí. Odvolaný manažment však jeho rozhodnutie napadol na súde a tvrdil, že konkurzné konanie v Rusku bolo zmanipulované.

Prvostupňový holandský súd vlani na jeseň rozhodol v prospech starého vedenia Yukosu, ruská strana sa však rozhodla voči jeho verdiktu odvolať. V súčasnosti tak stále nie je jasné, kto má legitímne právo nakladať s menšinovým podielom v Transpetrole.

Transpetrol prepravuje ruskú ropu na Slovensko prostredníctvom ropovodu Družba. Časť z nej prúdi ďalej do Česka. Záujem o akcie podniku prejavili tiež firmy z Ruska, Poľska a Česka, tie však dodnes zostali v majetku Jukosu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy