Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Odborári pohrozili ostrým štrajkom vo firme Valeo
Zdielať na
Ekonomika

Odborári pohrozili ostrým štrajkom vo firme Valeo

Odborári žiadajú od spoločnosti zvýšenie platov o osem percent pre všetkých zamestnancov, vedenie podniku s tým však nesúhlasí.

Zástupcovia Odborového zväzu KOVO dnes pohrozili ostrým štrajkom vo francúzskej firme Valeo Slovakia, ktorá v Košiciach vyrába zámky pre automobily.

Odborári žiadajú od spoločnosti zvýšenie platov o osem percent pre všetkých zamestnancov, vedenie podniku s tým však nesúhlasí, povedal novinárom zástupca odborárov Jozef Balica. Vedenie Odborového zväzu KOVO už skôr tento týždeň vyhlásilo štrajkovú pohotovosť v strojárskych podnikoch.

"Ministerstvo práce požiadame o pridelenie sprostredkovateľa na ďalšie rozhovory," uviedol Balica. Ak sa zamestnanci a vedenie firmy nedohodnú, odborári sa podľa Balicu vo firme pokúsia zorganizovať ostrejšie protesty.

Odborárom sa tiež nepáčia pracovné podmienky v spoločnosti. Vedenie zamestnancov údajne núti nastupovať na pracovné smeny, čo je podľa Balicu v rozpore so Zákonníkom práce. Zástupcovia spoločnosti sa k požiadavkám odborárov odmietli dnes pre novinárov vyjadriť.

Odborový zväz KOVO vyhlásil štrajkovú pohotovosť v strojárskych podnikoch už začiatkom tohto týždňa. Zástupcovia zamestnancov sa totiž nevedia dohodnúť so zamestnávateľmi na podmienkach novej kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa. Ak nedospejú k dohode ani za asistencie sprostredkovateľa, odborári sú odhodlaní začať vo februári s nátlakovými akciami.

Spoločnosť Valeo Slovakia začala v Košiciach podnikať v roku 2004, v súčasnosti v nej pracuje takmer 1000 ľudí. Firma vyrába zámky a kľúče pre svetových automobilových producentov. Firma začala v októbri minulého roku aj s výstavbou vlastného závodu za 590 miliónov korún v priemyselnom parku Pereš pri Košiciach, kde by malo pracovať 1500 zamestnancov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy