Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Pred zavedením eura sa môže objaviť viac slovenských falzifikátov
Zdielať na
Ekonomika

Pred zavedením eura sa môže objaviť viac slovenských falzifikátov

Zdroj: SITA/Ivan Čillík

Pred očakávaným zavedením eura na Slovensku od budúceho roka hrozí, že sa do obehu dostane viacej falošných bankoviek slovenskej meny.

Pred očakávaným zavedením eura na Slovensku od budúceho roka hrozí, že sa do obehu dostane viacej falošných bankoviek slovenskej meny.

Korunami by sa totiž malo dať platiť len do 16. januára 2009, podvodníci sa preto sfalšovaných bankoviek budú snažiť do tohto termínu zbaviť. Upozornila na to najväčšia komerčná banka v krajine, prípadný nárast falzifikátov nevylúčila ani Národná banka Slovenska.

"V súvislosti so zavedením eura očakáva Slovenská sporiteľňa zvýšený výskyt najmä falošných korunových bankoviek," uviedol hovorca banky Štefan Frimmer.

Obavy z väčšieho počtu falzifikátov pripustila aj hovorkyňa centrálnej banky Jana Kováčová. "Nevylučujeme, že prechod na euro budú chcieť využiť majitelia falošných slovenských bankoviek," povedala ČTK. Počet zadržaných falzifikátov slovenskej meny v posledných rokoch pritom klesal.

"Je prirodzené, že pokiaľ niekto má falošné slovenské bankovky, tak určite sa ich bude snažiť dať nejakým spôsobom do obehu," doplnil hovorca policajného prezídia Martin Korch. Špeciálne opatrenia na odhaľovanie falzifikátov bankoviek pred plánovaným prechodom na euro polícia nepripravuje. "My sa totiž falošným bankovkám denne venujeme v priebehu celého roka, nielen pred predpokladaným príchodom eura," poznamenal hovorca.

Ešte v roku 2006 bolo podľa NBS v krajine zadržaných 1233 falošných bankoviek. Z toho 726 kusov bolo slovenských a 348 eurobankoviek. Zatiaľ čo počet zadržaných slovenských falzifikátov za predošlé roky mierne klesal, sfalšovaných eurobankoviek sa na Slovensku objavuje každoročne čoraz viac.

O plánovanom zavedení eura od budúceho roka by mali európske inštitúcie rozhodnúť najneskôr v lete. Brusel bude pred tým posudzovať, či krajina spĺňa potrebné kritériá, ako je napríklad udržanie nízkej inflácie či verejného deficitu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy