Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ministerstvo navrhlo vláde odvolať správnu aj dozornú radu SPF
Zdielať na
Ekonomika

Ministerstvo navrhlo vláde odvolať správnu aj dozornú radu SPF

Zdroj: SITA/Tomáš Benedikovič

Materiálom by sa mal kabinet zaoberať po Novom roku, mená nových nominantov zatiaľ nie sú známe.

Ministerstvo pôdohospodárstva navrhlo vláde odvolať správnu aj dozornú radu Slovenského pozemkového fondu (SPF). O výmene funkcionárov SPF sa diskutovalo po kontroverzných prevodoch pozemkov, ktoré vyústili v novembri do vládnej krízy a viedli aj k výmene ministra pôdohospodárstva. Materiálom by sa mal kabinet zaoberať po Novom roku, mená nových nominantov zatiaľ nie sú známe.

O funkciu by podľa návrhu mal prísť predseda, podpredseda a deväť členov správnej rady fondu ako aj predseda, podpredseda a päť členov dozornej rady SPF. Predsedom správnej rady je Branislav Bríza (nominant ĽS-HZDS), ktorý v minulosti pôsobil tiež ako námestník šéfa pozemkového fondu a umožnil kontroverzný prevod pozemkov pod Vysokými Tatrami.

Práve táto transakcia vyvolala v koalícii roztržku. Z funkcie námestníka Bríza odišiel krátko po vypuknutí koaličného sporu. Generálny riaditeľ fondu Miloslav Šebek za Smer-SD by mal odísť z miesta podpredsedu správnej rady fondu.

Podľa tlače Bríza umožnil, aby spoločnosť GVM, ktorá je údajne blízka ĽS-HZDS, získala viac ako milión štvorcových metrov pôdy vo Veľkom Slavkove za výhodnú cenu od ľudí, ktorým pozemky predtým pridelil fond ako reštitučnú náhradu. Prokuratúra však neskôr uspela so sťažnosťou a správa katastra v Poprade zrušila prevody parciel. Prokuratúra už skôr oznámila, že pozemky sa vrátia do štátneho fondu, ministerka pôdohospodárstva Zdenka Kramplová zas vyhlásila, že by ich mali získať opäť reštituenti.

SPF od roku 1991 spravuje poľnohospodársku a lesnú pôdu vo vlastníctve štátu. Okrem rozdeľovania, prevádzania a predávania pôdy tiež vydáva náhradné pozemky reštituentom, či predáva majetok na účely privatizácie, výstavby alebo ťažby. Členov oboch rád menuje a odvoláva vláda na návrh ministra pôdohospodárstva. Správna rada riadi činnosť fondu a dozorná rada kontroluje činnosť a hospodárenie fondu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy