Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Väčšina Slovákov považuje rok 2007 za priaznivý
Zdielať na
Ekonomika

Väčšina Slovákov považuje rok 2007 za priaznivý

Zdroj: TV JOJ/ilustračné

Jednou z príčin pozitívnych hodnotení je podľa sociológov práve postupné zlepšovanie životnej úrovne.

Väčšina obyvateľov Slovenska je spokojná s končiacim sa rokom 2007. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus. Rok 2007 považovali pre seba za priaznivý takmer dve tretiny účastníkov ankety, opačný názor malo 34 percent opýtaných. Príčinou pozitívnych hodnotení medzi Slovákmi je podľa sociológov najmä postupné zlepšovanie životnej úrovne.

"Zdá sa, že makroekonomické ukazovatele sa začali odrážať aj na domácnostiach, ich peňaženkách a celkovej životnej úrovni," povedal sociológ Martin Slosiarik z Focusu. "Po očakávaniach súvisiacich so vstupom do EÚ badať pocit subjektívneho zlepšenia života," dodala sociologička Sylvia Porubänová.

Najlepšie končiaci sa rok hodnotili mladí ľudia do 24 rokov, za priaznivý považovalo tento rok 77 percent z nich. Viac priaznivo ako nepriaznivo rok 2007 hodnotili voliči všetkých šiestich parlamentných strán.

Spomedzi slovenských krajov sa rok najviac pozdával obyvateľom Žilinského (75 percent) a Trenčianskeho kraja (71 percent). Menej optimistickí boli naopak obyvatelia východu krajiny, v Košickom kraji rok 2007 priaznivo vnímalo 51 percent účastníkov ankety. Celkovo považovalo rok 2007 za priaznivý 64 percent respondentov.

Slovensko zaznamenalo tento rok niekoľko rekordov v ekonomických štatistikách. S medziročným rastom hrubého domáceho produktu 9,4 percenta v treťom štvrťroku predbehlo okolité krajiny, rekordne nízke úrovne dosahovala nezamestnanosť, ktorá však stále patrila k najvyšším v Európskej únii.

Focus zbieral údaje na svoj prieskum začiatkom decembra. Údaje za minulý rok na porovnanie neboli k dispozícii. Sociológa však spokojnosť obyvateľov Slovenska prekvapila. "Prekvapuje ma vysoká miera spokojnosti ľudí," uzavrel Slosiarik.

Zdielať na

Najčítanejšie správy