Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Firma Mar rozšíri výrobu, zamestná 202 ľudí
Zdielať na
Ekonomika

Firma Mar rozšíri výrobu, zamestná 202 ľudí

Zdroj: Luke Hoersten/ilustračné

Strojárenská firma Mar SK plánuje vo svojom závode v Sučanoch rozšíriť výrobu a opracovanie kovových odliatkov.

Strojárenská firma Mar SK plánuje vo svojom závode v Sučanoch rozšíriť výrobu a opracovanie kovových odliatkov. Investícia za 630 miliónov korún prinesie do regiónu s takmer desaťpercentnou nezamestnanosťou prácu pre 202 ľudí.

Štát by mal investíciu podporiť daňovými úľavami v celkovej výške 31,5 milióna Sk. Vyplýva to z návrhu na poskytnutie štátnej pomoci, ktorý zverejnilo ministerstvo hospodárstva.

Firma Mar SK je stopercentnou dcérskou spoločnosťou španielskej spoločnosti Grupo amaya telleria, ktorá dodáva opracované hliníkové odliatky najmä pre automobilový priemysel. Na Slovensku firma podniká od roku 2005, keď začala s výstavbou prvého závodu za 440 miliónov korún. Celková investícia firmy by tak mala prekročiť miliardu korún.

Výstavba novej výrobnej haly bude stáť spoločnosť necelých 90 miliónov korún, najväčšiu investíciu, takmer 542 miliónov korún, si vyžiada strojové vybavenie. Spoločnosť pôvodne žiadala o stimuly vo výške 242,6 milióna korún rozložené na sedem rokov.

Podľa návrhu ministerstva hospodárstva by však takáto pomoc mohla narušiť hospodársku súťaž a aj preto firme navrhlo výrazne nižšie daňové úľavy, ktoré by mala firma vyčerpať v priebehu tohto a budúceho roka.

Zdielať na

Najčítanejšie správy