Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Plat učiteľov prevýšil priemernú mzdu
Zdielať na
Ekonomika

Plat učiteľov prevýšil priemernú mzdu

Zdroj: Redjar/ilustračné

Prevýšil ho o necelých dvesto korún

Plat učiteľov základných a stredných škôl prekročil v prvom polroku podľa ministerstva školstva úroveň celoslovenskej priemernej mzdy o necelých 200 korún.

Školskí odborári už skôr síce zvýšenie odmeňovania privítali, ale pre výraznejšie zlepšenie situácie v školstve to podľa nich stále nestačí.

Viac než 70.000 slovenských učiteľov malo na konci júna hrubé mzdy vo výške 19.240 korún, zatiaľ čo priemerná mzda všetkých zamestnancov na Slovensku bola 19.056 korún, uviedlo ministerstvo.

Približne 20.000 nepedagogických zamestnancov škôl zarábalo menej a celková priemerná mzda všetkých zamestnancov škôl bola v polovici roka 17.400 korún.

Priemerný plat v školstve tak medziročne podľa ministerstva školstva vzrástol o 1100 korún.

Polepšili si aj zamestnanci materských škôl, základných umeleckých škôl a ďalších školských zariadení. Tie po reforme verejnej správy nefinancuje prostredníctvom príspevkov na žiaka - normatívov - ministerstvo školstva, ale samosprávy z vlastných rozpočtov.

Spolu pracovalo v týchto zariadeniach takmer 50.000 zamestnancov a z nich bolo asi 26.000 pedagogických. Celkovo sa ich hrubé mzdy zvýšili v polovici roka v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška o približne o 870 korún na 13.562 korún.

Školám však dlhodobo chýbajú kvalifikovaní učitelia cudzích jazykov, informatiky a podľa skorších vyjadrení riaditeľov škôl začínajú pociťovať aj nedostatok učiteľov fyziky, chémie a ďalších prírodovedných predmetov. Jednou z príčin je podľa zástupcov škôl práve nedostatočná mzda.

Hoci sa zvyšuje, vysokoškolsky vzdelaní ľudia, ako sú učitelia, si podľa nich bez väčších ťažkostí nájdu lepšie platenú prácu v iných oblastiach. V budúcnosti sa to môže prejaviť na nižšej vedomostnej úrovni žiakov, ktorá neumožní taký rast životnej úrovne ako v iných krajinách, varovali odborári.

Rozpočet ministerstva školstva by sa v budúcom roku mal zvýšiť asi o štyri miliardy korún na približne 55,5 miliardy korún. Spolu so zdrojmi samospráv by malo smerovať do školstva asi 73 miliárd korún.

Avšak ak by sa Slovensko chcelo vyrovnalo priemeru Európskej únie, malo by do školstva pridať ešte asi 20 miliárd korún, upozornili školskí odborári.

Zdielať na

Najčítanejšie správy