Jasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Na vyrovnanie zúčtovania je už len jeden deň
Zdielať na
Ekonomika

Na vyrovnanie zúčtovania je už len jeden deň

Zdroj: SITA/Ján Lörincz

Za neuhradenie nedoplatkov a preplatkov ročného zúčtovania za minulý rok hrozia poistencom aj zdravotným poisťovniam pokuty.

Na vyrovnanie preplatkov a nedoplatkov ostáva zdravotným poisťovniam a platiteľom poistného už iba jeden deň, streda 31. októbra. Za neuhradenie nedoplatkov a preplatkov ročného zúčtovania za minulý rok hrozia poistencom aj zdravotným poisťovniam pokuty.

Pri fyzických osobách sa môžu vyšplhať do 5 tis. Sk, pri právnických až do výšky 100 tis. Sk. Ročné zúčtovanie museli odovzdať všetci živnostníci a vybrané skupiny zamestnancov už po druhýkrát. Táto povinnosť sa týkala viac ako 500 tis. poistencov, približne 80 tis. z nich si ju však v zákonom stanovenej lehote nesplnilo.

Apollo zdravotná poisťovňa, a. s. eviduje nedoplatky v celkovej výške 176,052 mil. Sk. Ako informovala hovorkyňa poisťovne Radoslava Miklášová, do konca minulého týždňa platitelia uhradili zhruba 44 % nedoplatkov. Poisťovňa zároveň eviduje približne 9 % neodovzdaných ročných zúčtovaní.

Poistenec alebo platiteľ si so zdravotnou poisťovňou môžu podľa Miklášovej dohodnúť aj splátkový kalendár. Ak sa však nedohodnú a platiteľ nereaguje ani na výzvy zdravotnej poisťovne na uhradenie, poisťovňa je oprávnená podať na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) návrh na vydanie platobného výmeru, v ktorom si uplatní voči poistencovi alebo platiteľovi zaplatenie nedoplatku.

Súčasne si môže cez úrad uplatniť aj úrok z omeškania, ktorý sa vypočítava z 2,5-násobku základnej úrokovej sadzby NBS, z dlžnej sumy nedoplatku a počtu dní počnúc od 1. novembra 2007 do zaplatenia nedoplatku na poistnom.

Zdielať na

Najčítanejšie správy