Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Taliansky Fiat podpísal kontrak s ruským AvtoVAZ
Zdielať na
Ekonomika

Taliansky Fiat podpísal kontrak s ruským AvtoVAZ

Zdroj: Franco/ilustračné

Talianska priemyselná skupina Fiat Group dnes podpísala predbežnú dohodu o spolupráci s najväčším ruským výrobcom automobilov AvtoVAZ.

Talianska priemyselná skupina Fiat Group dnes podpísala predbežnú dohodu o spolupráci s najväčším ruským výrobcom automobilov AvtoVAZ. Obe firmy by mali spoločne pracovať na výrobných a technických postupoch a na vývoji, výrobe a dodávkach motorov a ďalších komponentov, uviedol dnes Fiat.

Dohoda s AvtoVAZom je súčasťou stratégie Fiatu vytvárať po svete priemyselné aliancie. Podrobnosti dohody sa ešte dolaďujú a konečná zmluva by mala byť hotová v najbližších mesiacoch. Vedenie AvtoVAZu uviedlo, že zmluva bude "najdôležitejším prejavom rusko-európskej spolupráce na poli automobilovej produkcie".

Fiat už v Rusku spolupracuje s automobilkou Severstal Auto, v ktorej závode začne budúci rok vyrábať osobné a užitkové vozidlá svojej značky. Dohoda s AvtoVAZem tento kontrakt neovplyvní, uvádza sa vo vyhlásení Fiatu.

Za terajšieho šéfa Fiat Group Sergia Marchionneho sa spoločnost zamerala na výrobné a technické aliance a spoločné podniky. Tým si zabezpečuje prítomnosť na kľúčových trhoch sveta a znižuje si náklady na vývoj. Fiat sa po ťažkej kríze vrátil v roku 2005 do zisku.

Minulý týždeň firma potvrdila, že rokovala o aliancii i s nemeckou automobilkou Daimler, ktorá tento rok predala americkú divíziu Chrysler. Fiat však zdôraznil, že o alianci s Daimlerem je zatiaľ predčasné hovoriť.

Zdielať na

Najčítanejšie správy