Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Plánované preverovanie HDP má ekonomike pomôcť
Zdielať na
Ekonomika

Plánované preverovanie HDP má ekonomike pomôcť

Zdroj: joj

Reálny rast HDP v jednotlivých štvrťrokoch od roku 2004 až do roku 2007 dosiahol 4,9 až 9,8 percenta.

Plánovaná revízia výsledkov hrubého domáceho produktu od roku 2004 by mala zlepšiť už zverejnené čísla o pol až jeden percentuálny bod. Štatistický úrad, ktorý úpravu údajov o výkone ekonomiky pripravil, do nich zahrnie napríklad zmenu metodiky pri vykazovaní zahraničného obchodu.

Nové čísla by mali byť zverejnené do konca mesiaca, povedal dnes novinárom poradca predsedníčky Štatistického úradu Pavol Baláž.
"Údaje sa budú meniť smerom k lepšiemu. Pri revízii HDP za posledné tri roky by sa nemal meniť trend, zmenia sa objemy," poznamenal Baláž.

Reálny rast HDP v jednotlivých štvrťrokoch od roku 2004 až do roku 2007 dosiahol 4,9 až 9,8 percenta. Najvýraznejšie prírastky po revízii štatistici predpokladajú za minulý rok, do ktorých by sa mali premietnuť zmeny v obchodnej bilancii. Tú úrad upravil minulý piatok.

Pod zrýchlenie rastu ekonomiky nad deväť percent sa v posledných rokoch podpísalo začatie výroby vo viacerých závodoch. Analytici za jedného z ťahúňov považujú automobilový priemysel, produkciu totiž v posledných rokoch spustili PSA Peugeot Citroën aj Kia Motors.

Zdielať na

Najčítanejšie správy