Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Pozor na lacné čínske šmejdy! Ohrozujú zdravie
Zdielať na

Pozor na lacné čínske šmejdy! Ohrozujú zdravie

Mnohí Slováci sú pod ťarchou ekonomickej situácie nútení kupovať lacné oblečenie na trhoch, od obchodníkov z Číny alebo iných krajín tretieho sveta. Tento tovar však môže byť pre človeka až nebezpečný.

Lacnejšia blúzka o 10 eur, spodná bielizeň za tretinové ceny! Na lacných odevoch z krajín tretieho sveta možno ušetríte, no vedci varujú,  že po rokoch z nich môžete dostať rakovinu.

Šokujúce výsledky kontroly 

Výskumníci v Žiline preverili takéto oblečenie, ktoré je u nás už v obehu. Výsledky sú až desivé! V košeli bol napríklad obsah nebezpečných arylamínov prekročený oproti povolenej norme viac ako desaťnásobne...
"O 1820 percent prekročenie normy. Arylamíny, sú vlastne tiež potenciálne škodlivé chemické látky, ktoré spôsobujú rakovinu, hovorí Dana Čižmárová z VÚTCH v Žiline.

V dámskej spodnej bielizni bol obsah karcinogénneho chrómu prekročený o 375 percent a množstvo nebezpečných ftalátov v kusadle na detskom podbradníku bolo úplne šokujúce. "Až 3600-percentné prekročenie, konkrétne tento ftalát narúša reprodukciu, čo znamená neplodnosť," varuje Dana Čižmárová.

Obchodníci to vyšpekulovali "dobre"...

 Ak si myslíte, že nebezpečné látky odstránite z odevu praním, mýlite sa!
"Pokiaľ je dovezený tovar z krajín tretieho sveta, tak musí prejsť colnou kontrolou, musí tam byť punc, že je uvoľnený tovar do voľného obehu a potom sa kontroluje aj na trhu," tvrdí Dana Krkošová, hovorkyňa Slovenskej obchodnej inšpekcie.
Vypočítaví obchodníci však tieto kontroly obchádzajú vďaka voľnému pohybu tovaru v európskej únii. "Tieto výrobky sú dovážané do nejakého medziskladu v krajine Európskej únie a odtiaľ sú ďalej distribuované na trh Slovenskej republiky. Je teda deklarované, že sú dovezené z Európskej únie,""hovorí Dana Čižmárová z VÚTCH v Žiline.

Proti takýmto vážnym nebezpečenstvám sa jednoducho musíme brániť sami!
"Nie je vhodné kupovať výrobky v týchto čínskych obchodoch, " dodáva Dana Čižmárová.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy