Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Nebezpečná móda? Pozor na mužnosť!
Zdielať na

Nebezpečná móda? Pozor na mužnosť!

V posledných piatich rokoch medzi mladými mužmi letí módny trend nosiť natesno napasované džínsy. Čím tesnejšie, tým modernejšie. Podľa amerických lekárov to ale nie je zdravá móda, pretože tesné nohavice utláčajú vyvíjajúci sa pohlavný orgán. Ten sa vraj môže deformovať. Objavili sa tiež názory,že hrozí ochorenie močového mechúra alebo znížená plodnosť. Nehovoríme, že treba nosiť škótske sukne, ale čím voľnejšie, tým rozumnejšie.

Uväznený pohlavný nástroj v džínsoch či dokonca koženkových nohaviciach - to bol módny trend v sedemdesiatych rokoch a propagovali ho najmä vtedajšie rockové kapely.

Móda sa vracia

Útlak v rozkroku sa však po niekoľkých desaťročiach vrátil späť. Tento módny trend zachvátil tínedžerov najmä západe. A to do takej miery, že vzbudil pozornosť odborníkov. Zachovať si zdravú mužnosť, alebo podľahnúť diktátu módy?

Pred takúto dilemu stavajú dospievajúcich mužov americkí urológovia. Tí tvrdia, že utláčané a prehrievané semenníky znižujú životaschopnosť spermií, dochádza k zatočeniu semenníkov, oslabuje to močový mechúr, zvyšuje riziko infekcie močových ciest a pokožky.

Také zlé to byť nemusí

"Môžu tam vzniknúť rôzne kvasinkové infekcie, alebo kožné ochorenia, ale hovoriť o nejakom veľkom riziku, výraznom riziku, ktoré spôsobí povedzme zatočenie semenníkov alebo nejaký výrazný útlak s následným postihnutím tvorby spermií, ťažko povedať," uviedol urológ Peter kertes.

Navyše našich tínedžerov trend obtiahnutých džínsov príliš nenadchol. Ukazuje sa tiež, že chalan s obtiahnutými džínsami medzi dievčatami vietor nenarobí.  

Jogurt na zdravé semeníky

Ak sa už ale teda predsa len úzkych džínsov nemienite vzdať, jedzte jogurty, z nich vraj rastú semenníky, tvrdia to tiež americkí odborníci. "Jogurt určite áno, tak ako akékoľvek bielkoviny," potvrdil urológ. Napríklad mäso, vajcia, strukoviny, syry a iné mliečne výrobky.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články