Polojasno
14°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Vibrátor len na objednávku. Aj to sú dejiny zdravotníctva
Zdielať na

Vibrátor len na objednávku. Aj to sú dejiny zdravotníctva

Liečba v podobe vyhýbania sa stresu, príručky so starostlivosťou o bábätká ilustrované svetoznámym umelcom Alfonzom Muchom, malária ako rozšírená choroba na Slovensku. Alebo plechový nábytok z 30-tych až 50-tych rokov minulého storočia, ktorý ešte aj dnes nájdete v mnohých ambulanciách. Aj to je totiž súčasť dejín nášho zdravotníctva....

Vibrátor ako medicínsky prostriedok

Malária je dnes u nás vnímaná ako exotická choroba. No nie je tak dávno, čo bola na Slovensku taká rozšírená, že o nej vychádzali príručky. Slováci s ňou bojovali v povojnovom období. Komáre rodu Anopheles k nám prišli totiž spolu s vojakmi, ktorí sa vracali z rôznych frontov a v bývalých zákopoch plných vody sa im mimoriadne darilo.

Veľkou raritou bol aj objednávkový lístok na pred osemdesiatimi rokmi novú zdravotnícku pomôcku. Vibrátor. "V období medzi vojnami to ešte bolo chápané ako medicínsky prostriedok," vysvetľuje riaditeľ Slovenského národného archívu Radoslav Ragač.

Príručky pre mačičky

Fotografie zase ukazujú, ako nemocnice vyzerali v 30-tych či 50-tych rokoch minulého storočia. Pritom v niektorých to aj dnes vyzerá podobne. Napríklad plechový nábytok nájdete ešte dnes v mnohých ambulanciách.

Napokon možno vás prekvapí, že mnohé veci, ktoré považujeme za výdobytky modernej doby, riešili naši predkovia už pred toľkými desaťročiami. Účinná liečba chrípky, vyhýbanie sa stresu či starostlivosť o bábätká. Príručky pre mamičky napríklad ilustroval český maliar Alfonz Mucha!

Sedem hriechov sa nezmenilo...

Z 30-tych rokov 20. storočia zase nájdete istý leták. Defonoval 7 hlavných hriechov, ktorých sa vtedy dopúšťali ľudia voči vlastnému zdraviu. Chladné ľudské vzťahy. Alkohol. Hltanie piluliek. Fajčenie. Nedostatok lásky. Nedostatok pohybu. Zlé stravovanie.... Nepripomína vám to niečo?

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články