Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Brocka je nespokojný s rozpočtom
Zdielať na
Ekonomika

Brocka je nespokojný s rozpočtom

Zdroj: SITA/Tomáš Benedikovič

Budúcoročný rozpočet je premárnenou príležitosťou, tvrdí Brocka

V schválenom návrhu štátneho rozpočtu vláda nevyužila možnosti, ktoré jej dáva vysoký rast ekonomiky.

Podľa poslanca KDH Júliusa Brocku sa mal rýchly rast rozpočtových príjmov výraznejšie premietnuť v znižovaní deficitu verejných financií a posilnení rozvojových impulzov.

Aktuálny návrh budúcoročného rozpočtu označil v diskusnej relácii SRo Sobotné dialógy za "rozpočet nevyužitých príležitostí". Výdavková stránka rozpočtu je podľa neho v rozpore s deklarovanými rozvojovými prioritami vlády.

Školstvo, zdravotníctvo a oblasť sociálnych vecí, o ktorých vláda hovorí ako o prioritách, sa ocitli na chvoste pokiaľ ide o nárast výdavkov, upozornil Brocka.

Kritizoval tiež, že vláda do rozpočtu začlenila viac ako 6 miliárd korún z úspor v dôchodkovom systéme, pričom v parlamente ešte neprešiel zákon o sociálnom poistení, ktorý tieto zmeny zavádza. „Rozhodovali o holubovi na streche", poznamenal.

Minister poľnohospodárstva a podpredseda vlády Miroslav Jureňa (ĽS-HZDS) nevylúčil, že by vláda mohla štátny deficit znižovať rýchlejšie. Návrh rozpočtu vytvára podľa neho priestor na ďalšie šetrenie, pretože vychádza z veľmi konzervatívneho odhadu rastu HDP na úrovni 5,9 percenta.

HZDS podľa neho tiež dodrží koaličný záväzok a v parlamente nebude do rozpočtu vstupovať.

„Určite budeme rešpektovať koaličnú dohodu", skonštatoval Jureňa. V relácii tiež naznačil, že HZDS sa nezmierilo s tým, že nemá človeka vo vedení Slovenskej informačnej služby (SIS).

Za nie príliš šťastnú označil situáciu, keď je SIS pod kontrolou jednej strany. Jureňa to poznamenal na margo požiadavky lídra HZDS Vladimíra Mečiara znížiť rozpočtovú kapitolu SIS o 200 miliónov korún.

Zdielať na

Najčítanejšie správy