Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Obchodníci už musia zobrať sumu v korunách aj v eurách
Zdielať na
Ekonomika

Obchodníci už musia zobrať sumu v korunách aj v eurách

Zdroj: Salvatore Capalbi

V obchodoch už budú uvedené ceny tovaru v slovenských korunách aj v eurách.

Obchodníci budú musieť po spustení duálneho oceňovania zobrazovať na blokoch z elektronických pokladníc výslednú sumu nielen v korunách, ale aj v eurách, ktoré chce Slovensko zaviesť od roku 2009.

Informovalo o tom ministerstvo financií na svojej internetovej stránke. Kurz, ktorým sa prepočítajú koruny na eurá, by mal byť známy zhruba v polovici budúceho roka. Mesiac po jeho stanovení budú musieť byť uvedené v oboch menách aj cenovky tovarov a služieb.

"Počas obdobia povinného duálneho zobrazovania cien na dokladoch vyhotovených pokladnicou musí byť duálne zobrazená len celková cena. Duálne zobrazovanie jednotlivých cien tovarov a služieb sa ponecháva na báze dobrovoľnosti," uviedlo ministerstvo.

Úrad tiež rozhodol, že zaokrúhľovanie výslednej sumy nákupu v korunách sa oproti súčasnosti nezmení, eurá sa budú zaokrúhľovať na dve desatinné miesta. Obchodníkom pripomenul, aby si v dostatočnom predstihu zabezpečili úpravu pokladníc alebo nové prístroje.

Ceny tovarov v predajniach budú musieť byť zobrazované v oboch menách rok od zavedenia eura. Prvých 16 dní po vstupe krajiny do eurozóny budú môcť Slováci platiť korunami aj novou menou, obchodníci im však budú zväčša vydávať už len v eurách.

Zdielať na

Najčítanejšie správy