Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Fico bude rokovať o kórejských investíciách na Slovensku
Zdielať na
Ekonomika

Fico bude rokovať o kórejských investíciách na Slovensku

Zdroj: Ian Muttoo

Premiér Fico vycestuje koncom mesiaca do Južnej Kórey na oficiálnu návštevu.

Predseda vlády Robert Fico koncom mesiaca odcestuje na oficiálnu týždňovú návštevu Južnej Kórey. Premiér bude v krajine rokovať najmä o kórejských investíciách na Slovensku či o vzťahoch EÚ a Južnej Kórey. Uvádza sa to vo vládnom návrhu na uskutočnenie Ficovej návštevy.

Slovenský premiér pricestuje do ázijskej krajiny na pozvanie tamojšieho prezidenta Ro Mu-hjona. "Predmetom rozhovorov budú predovšetkým otázky slovensko-kórejských vzťahov s dôrazom na rozvoj spolupráce v hospodárskej oblasti vrátane problematiky kórejských investícií," uvádza sa vo vládnom dokumente.

Na návštevu krajiny od 28. októbra do 2. novembra by mal s Ficom vycestovať aj minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek.

Na Slovensku sa v posledných rokoch uskutočnili viaceré významné juhokórejské investície. V žilinskej automobilke Hyundai-Kia pracuje asi 2 500 zamestnancov, firma chce na Slovensku preinvestovať približne 34 miliárd korún. Automobilka dostala doteraz od štátu dvojmiliardovú pomoc, podľa návrhu ministerstva hospodárstva by mala dostať ešte ďalších 1,15 miliardy korún ako pomoc na rozšírenie výroby.

Okrem automobilky pôsobí na Slovensku aj juhokórejský Samsung Electronics, ktorý vyrába spotrebnú elektroniku. Spoločnosť sa v marci rozhodla, že neďaleko Trnavy postaví novú továreň na výrobu obrazoviek z tekutých kryštálov za 10,7 miliardy korún.

Zdielať na

Najčítanejšie správy