Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Sarkozy ponúkol Slovensku strategické partnerstvo
Zdielať na
Ekonomika

Sarkozy ponúkol Slovensku strategické partnerstvo

Zdroj: SITA/AP/Michel Euler

Ak SR splní maastrichtské kritériá, má právo na spravodlivé zaobchádzanie, teda právo euro zaviesť.

Slovensko má absolútnu podporu Francúzska pri ambíciách zaviesť euro od 1. januára 2009. Po dnešnom stretnutí s francúzskym prezidentom Nicolasom Sarkozym v parížskom Elyzejskom paláci to pre médiá povedal predseda vlády SR Robert Fico s tým, že Sarkozy ponúkol našej krajine strategické partnerstvo.

Takzvané ďalšie kritériá pre vstup do eurozóny, ktoré sa objavili v poslednom čase, Sarkozy s Ficom spoločne odmietli. "Ak SR splní maastrichtské kritériá, má právo na spravodlivé zaobchádzanie, teda právo euro zaviesť," povedal Fico, podľa ktorého spolu s francúzskym prezidentom skonštatovali aj splnenie podmienok SR na vstup do schengenského priestoru.

Sarkozy v prvom štvrťroku 2008 navštívi Slovensko, informoval médiá jeho hovorca David Martignon. Počas tejto návštevy by mali podľa Fica diskutovať najmä o štyroch oblastiach spolupráce oboch krajín - politickej, ekonomickej, vojenskej a energetickej, pričom v každej definovali priority. "Máme totožné názory na využívanie jadra pri výrobe elektrickej energie a keďže Slovensko uvažuje nielen o dostavbe Mochoviec, ale aj o bloku v Jaslovských Bohuniciach a významnom dovoze energie z Ukrajiny, ktorý si vyžiada výstavbu komplikovaných zariadení, vytvára sa veľký priestor pre spoločnosti z francúzskeho prostredia," povedal Fico. Podrobnosti však ešte nechcel konkretizovať.

Sarkozy dnes diskutoval s Ficom aj o spoločnej európskej zahraničnej a bezpečnostnej politike. Fico zopakoval, že jeho vláda odmieta jednostrannú orientáciu na západ. "Myslím si, že svet má štyri strany a treba komunikovať s každým, kto má záujem na dobrých priateľských a ekonomických vzťahoch," dodal s tým, že vláda chce udržiavať najmä ekonomickú dimenziu zahraničnej politiky.

V tomto podľa Fica ponúkol Sarkozy Slovensku strategické partnerstvo, pretože "tak ako my potrebujeme veľké krajiny na spoluprácu v Európe, veľké krajiny potrebujú malé, ktoré prišli z bývalého komunistického bloku, lebo máme iné skúsenosti a možnosti ako vyspelé krajiny, ktoré tvorili Európsku úniu," povedal Fico.

Zdielať na

Najčítanejšie správy