Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dôvera v ekonomiku pokračovala v septembri v poklese
Zdielať na
Ekonomika

Dôvera v ekonomiku pokračovala v septembri v poklese

Zdroj: David Lisbona/ilustračné

Ukazovateľ negatívne ovplyvnil vývoj dôvery v službách, stavebníctve a medzi spotrebiteľmi.

Dôvera slovenských podnikov a spotrebiteľov v ekonomiku v septembri klesla na 107,8 bodov z augustových revidovaných 108,6 bodov. Ukazovateľ negatívne ovplyvnil vývoj dôvery v službách, stavebníctve a medzi spotrebiteľmi.

V porovnaní s deviatym mesiacom minulého roka bol ukazovateľ lepší o 1,5 boda. Informoval o tom dnes Štatistický úrad.

Nálada spotrebiteľov sa v septembri zhoršila pre rast pesimizmu pri odhadovanom vývoji finančnej situácie domácností a ich úspor, očakávanej ekonomickej situácii v štáte a predpokladanom vývoji nezamestnanosti. Ukazovateľ sa oproti augustu, keď bol na úrovni mínus 0,8 boda, znížil o štyri body. V porovnaní s deviatym mesiacom vlaňajška bol o 0,8 boda lepší.

Ukazovateľ dôvery v maloobchode sa zlepšil a v septembri stúpol na najvyššiu úroveň v tomto roku 25,7 bodov z augustových 22,7 bodov. V službách dôvera klesla o 8,7 bodov na 35,3 percentuálneho bodu.

Ukazovateľ dôvery v priemysle, ktorý má v indikátore 40-percentnú váhu, v septembri stúpol o 1,6 boda na 9,3 bodov, čo je druhá najnižšia úroveň v tomto roku. Ovplyvnili ho pozitívne očakávania vývoja produkcie na nasledujúce tri mesiace a mierny pokles zásob priemyselných výrobkov.

Dôvera v stavebníctve sa v septembri znížila o osem bodov na mínus 5,5 bodov, úroveň dlhodobého priemeru prevýšila o 18,5 bodov. Jej zhoršenie podľa štatistikov spôsobilo výrazné zníženie dopytu po stavebnej produkcii a očakávané znižovanie počtu zamestnancov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy