Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
NBS úrokové sadzby nezmenila
Zdielať na
Ekonomika

NBS úrokové sadzby nezmenila

Zdroj: SITA(Tomáš Benedikovič)

Naposledy NBS znížila úrokové sadzby v marci a apríli.

Banková rada Národnej banky Slovenska (NBS) dnes nezmenila kľúčové úrokové sadzby. Zníženie sadzieb zatiaľ neumožňujú inflačné riziká, povedal novinárom guvernér NBS Ivan Šramko. Hlavnú sadzbu, od ktorej sa odvíja úročenie vkladov a úverov v komerčných bankách, tak NBS drží už piaty mesiac po sebe na 4,25 percenta. Analytici zmenu sadzieb nepredpokladali.

"Banková rada NBS konštatovala, že aktuálny makroekonomický vývoj bol v súlade s očakávaniami a rozhodla o ponechaní určenej výšky úrokových sadzieb na súčasnej úrovni," uviedol Šramko. Návrh na zmenu sadzieb nepodal žiaden z členov rady.

Uvoľneniu menovej politiky bráni vývoj cien niektorých tovarov a služieb, ktorý by mohol negatívne ovplyvniť infláciu. "Nie je dôvod na to, aby sme znižovali, keďže takéto riziko existuje," dodal guvernér. Bližšie podrobnosti a aktualizovanú prognózu vývoja spotrebiteľských cien zverejní banka na budúci mesiac.

Medziročná miera inflácie na Slovensku podľa metodiky Európskej únie sa v auguste nezmenila a zostala na 1,2 percenta. Inflácia patrí k ukazovateľom, ktoré bude Európska únia hodnotiť pred vstupom krajiny do eurozóny.

V auguste pritom krajina prvý raz splnila inflačné kritérium pre euro, ktoré plánuje zaviesť od januára 2009. Podľa maastrichtských kritérií nesmie inflácia v hodnotiacom období presiahnuť priemer troch krajín EÚ s najnižšou infláciou o viac ako 1,5 percentuálneho bodu.

Slovenská centrálna banka znížila hlavnú sadzbu tento rok v marci a apríli zhodne o štvrť percentuálneho bodu.

Podľa analytikov na zmenu menovej politiky na Slovensku nebol dôvod. Pripomenuli, že jej nastavenie by malo kopírovať úrokové sadzby v eurozóne. Väčšina ekonómov očakáva, že Európska centrálna banka (ECB) zvýši sadzby na 4,25 percenta, čím sa úroky na Slovensku aj v eurozóne vyrovnajú.

"Rozhodnutie nie je žiadnym prekvapením. Trh v súčasnosti jednotne očakáva, že slovenské úrokové sadzby ostanú počas zvyšných mesiacov roku 2007 nezmenené," poznamenal analytik Slovenskej sporiteľne Michal Mušák.

Pokiaľ však ECB sadzby ponechá bezo zmien, bude musieť centrálna banka pred prijatím eura menovú politiku ešte uvoľniť. "Ak sa tento scenár pre eurozónu naplní, myslíme si, že k zníženiu slovenských sadzieb príde pravdepodobne až v druhom štvrťroku 2008," dodal Mušák.

Pre jednodňové sterilizačné obchody naďalej platí úroková sadzba 2,25 percenta a jednodňová refinančná sadzba zostala na 5,75 percenta.

Zdielať na

Najčítanejšie správy