Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Štát dovolí splátky daní za vyšší úrok, ako banka
Zdielať na

Štát dovolí splátky daní za vyšší úrok, ako banka

SLOVENSKO / Na podanie daňového priznania ostáva už len necelý mesiac. A to pre všetkých. Pre väčšinu daňovníkov už žiadne odklady nie sú možné. Štát chce mať totiž druhého apríla na účte všetky peniaze. Ak nemáte z čoho zaplatiť, môžete požiadať o splátkový kalendár. Ale poriadne si to rozmyslite! Mohlo by vás to vyjsť drahšie, ako keby ste si na daň vzali pôžičku z banky...

Vymoženosť odložiť si daňové priznanie má len skupina ľudí, ktorá má príjem zo zahraničia. Daňová povinnosť musí byť splnená do 2. apríla. Podané aj zaplatené.

Splátkový kalendár

Nejeden živnostník však zrazu zistí, že nemá z čoho zaplatiť daň. Môže požiadať o splátkový kalendár. "Správca dane môže povoliť platenie dane v splátkach, nie je to však jeho povinnosť," uviedla hovorkyňa Finančnej správy Gabriela Dianová. 

Rozhodovať o tom bude komisia úradníkov. V prípade, že im žiadosť pošlete deň či dva pred 2. aprílom, je malá pravdepodobnosť, že vám vyhovejú a splátkový kalendár predložia. Udelia vám aj pokutu za nezaplatenie dane. "Od 2. apríla tohto roku do dňa povolenia splátkového kalendára nás bude daňový úrad sankcionovať," hovorí ekonómka Lucia Gašpieriková. "Ešte aj dnes, ak by niekto zistil, že potrebuje požiadať o možnosť odkladu platenia dane alebo platenia dane v splátkach môže požiadať a neznamená to, že mu nebude vyhovené," uviedla Dianová.

Štát má vyšší úrok ako komerčná banka

V žiadosti môžete predložiť svoj návrh, ako by ste chceli splácať. Daňový úrad vám môže vyjsť v ústrety alebo ho upraviť podľa vlastných požiadaviek. Mnoho ľudí si však radšej požičia.

Splátkový kalendár od daňového úradu však môže vyjsť drahšie ako pôžička z banky. "Úrok centrálnej európskej banky je vyšší ako úrok v niektorých inštitúciách na kontokorentnom úvere," hovorí ekonómka. Pri výpočte úroku daňový úrad použije štvornásobok základnej úrokovej sadzby Európskej centrálnej banky, ktorý sa môže každý deň meniť.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy