Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Tieto lieky v lekárňach nezoženiete, aj keď vám môžu zachrániť život
Zdielať na

Tieto lieky v lekárňach nezoženiete, aj keď vám môžu zachrániť život

BRATISLAVA / Slovákom chýbajú niektoré lieky. Mnohé totiž končia v zahraničí, kde sa predávajú za drahé peniaze. Potvrdila to aj Slovenská lekárnická komora. Pripravená novela zákona o liekoch by však túto situáciu mohla vyriešiť.

Slovenská lekárnická komora prezentovala výsledky projektu Nedostupné lieky. Prieskum v spolupráci s Asociáciou na ochranu práv pacientov ukazuje, že boj proti reexportu nie je dostatočne účinný. Niektoré lieky stále pacientom chýbajú. 

Najhoršie je na tom Prešov

Kým v septembri 2015 hlásilo problém s dostupnosťou liekov, ktoré sa vyvážajú do zahraničia 17 slovenských lekární, v júli 216 to už bolo bolo 116. Najhoršia situácia je podľa prieskumu v Prešovskom kraji. 

"Keď sme informácie o nedostupnosti prezentovali cez médiá alebo v komunikácií s ministerstvom, obvinili nás z rozširovania poplašných správ. Rozhodli sme sa preto pristúpiť k tomuto projektu," povedal prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ. 

​Podľa zozbieraných údajov zo všetkých zapojených lekární majú pacienti čoraz väčší problém zohnať predpísaný liek. Na mnohých z nich pritom závisí ich život. Sú to onkologické lieky, lieky pre kardiakov, diabetikov, epileptikov, schyzofrenikov, alergikov či lieky na liečbu Parkinsonovej choroby.

Chýbajú aj lieky na riedenie krvi, ktoré zabraňujú tvorbe život ohrozujúcich zrazenín. Podľa projektu Chýbajúce lieky sa práve tieto lieky ocitli na prvých štyroch miestach liekov, ktoré pacienti zháňajú márne. 

Ministerstvo tvrdí, že už našlo riešenie. Minulý týždeň vláda schválila návrh novely zákona, ktorá rapídne zhorší toto podnikanie. Ani samotné lekárne už nebudú môcť predávať lieky do zahraničia. Toto právo zostane výhradne v rukách výrobcov a držiteľov licencií.

Výmena medzi lekárňami

"Výmena liekov bude možná už len medzi lekárňami. Distribútor už nebude môcť od lekárne vykupovať lieky a následne ich vyviezť, vývoz sa umožní len držiteľovi registrácie lieku, pričom držiteľ povolenia na veľkodistribúciu liekov bude povinne viesť dokumentáciu o tom, ktorým subjektom dodal kategorizované lieky," potvrdila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Stanislava Luptáková. 

Ak parlament zákon podporí, do platnosti vstúpi už od prvého januára a pre všetkých, ktorí zákaz predaja porušia, ministerstvo navrhuje aj odstrašujúce finančné tresty. Prvá hranica je 100 000 eur, tá druhá až jeden milión. Poslanci by o návrhu mali rokovať v septembri. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy