Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Skončia kšefty s liekmi? Minister zdravotníctva chce zastaviť špekulantov
Zdielať na

Skončia kšefty s liekmi? Minister zdravotníctva chce zastaviť špekulantov

BRATISLAVA / Určite sa vám už stalo, že ste prišli po svoj liek do lekárne a nemali ho. A nemajú ho ani v ďalších lekárniach. Takáto je realita posledných rokov, odkedy sa na Slovensku začalo dariť firmám, ktoré tu lieky lacno kúpia a v zahraničí draho predajú. Slovenskí pacienti sú preto často zúfalí. Čoskoro by sa však malo takéto kšeftovanie s liekmi výrazne obmedzit. Sľubuje to nový minister zdravotníctva.

"Problém s reexportom liekov je významný," vyhlásil minister zdravotníctva Tomáš Drucker a mal na mysli nedostatok liekov na Slovensku.

Tie sú u nás jedny z najlacnejších v Európe a preto sa aj stali výbornou príležitosťou pre špekulantov, ako na tom zarobiť. Lieky kúpia u nás za málo peňazí a predajú ich v zahraničí aj za dvojnásobok.

"Tri alebo štyri roky pretrváva stav kedy lekárnici majú stále väčšie a väčšie problémy zháňať lieky. Podobná situáciu tu bola naposledy za čias komunizmu," vysvetľuje vážnu situáciu lekárnik Peter Stanko.

Chýbajú vakcíny

Ako dodáva lekárnička Vladimíra Gromová, v lekárňach im chýbajú aj dôležité lieky ako inzulín, lieky na neurologické bolesti alebo niektoré lieky na problémy so žalúdkom. Keďže sú tieto vakcíny lacné, niektoré firmy ich vyvážajú do zahraničia.

Pacienti, lekári, lekárnici svorne upozorňovali na tento problém už pár rokov aj ministerstvo. To však celú vec marginalizovalo rovnako ako pri probléme s nedostatkom vakcín. "V tejto chvíli je každý zaočkovaný tak ako má byť. Na Slovensku nie je možné, aby sme vakcíny vyvážali do zahraničie," tvrdil v decembri 2015 vtedajší minister zdravotníctva Viliam Čislák. Sú však aj pacienti, ktorí čakajú na vakcínu v lekárni aj tri mesiace.

Kým vakcíny nikomu neohrozia život, v lekárňach chýbajú aj lieky, bez ktorých pacienti žiť naozaj nevedia. "Pre mňa je to životne dôležité. Keď si môj liek nepichnem, tak za pár dní už nebudem medzi živými," vysvetľuje pacientka s cukrovkou Alena Podhájska.

Zasiahne minister

Špekulatívnemu nákupu a vývozu liekov do zahraničia chce minister pristrihnúť krídla. Už na septembrovej parlamentnej schôdzi chce minister Drucker upraviť zákon, ktorý vývoz liekov dovoľuje.

"Chceme realizovať určité zmeny v zákone, zatiaľ ich nechcem vopred avizovať. Majú za cieľ sťažiť vyvážanie dôležitých liekov mimo Slovenska," dodal Tomáš Drucker.

Diskutovať o tomto probléme chce minister aj zo zahraničím. A to práve v čase, keď bude Slovensko predsedať Európskej únii. Tá nám totiž už teraz vyčíta, že už teraz čiastočne bránime vývozu liekov z krajiny.

Najčítanejšie správy