Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zázrak medicíny: dva mesiace po vlastnej smrti porodila chlapčeka
Zdielať na

Zázrak medicíny: dva mesiace po vlastnej smrti porodila chlapčeka

WROCLAV / Medicínsky zázrak sa podaril lekárom v Poľsku. Plod vnútri matky, ktorej mozog už bol mŕtvy, dokázali udržať nažive ešte takmer ďalšie dva mesiace. Nakoniec sa v 26 týždni narodil zdravý chlapček.

Matku ešte pred dvoma mesiacmi previezli záchranári vo veľmi ťažkom stave do nemocnice vo Wroclave.

"Pacientka mala rozsiahle poškodenie mozgu a vážny opuch mozgu a to až natoľko, že sme mohli konštatovať mozgovú smrť," uviedol riaditeľ nemocnice Andrzej Kibler.

Mozgová mŕtvica

Žena dostala doma mozgovú mŕtvicu, z ktorej as už neprebrala. Na veľké prekvapenie lekárov, žena bola v 17. týždni tehotenstva. Jej ostatné orgány boli prakticky nepoškodené. Lekári sa preto rozhodli konať.

"Bola to pre nás obrovská výzva, aby z tej tragédie vzišlo aspoň niečo dobré. Rozhodli sme sa matku udržať nažive čo najdlhšie, aby sa dieťa mohlo vyvinúť," dodáva Kibler.

Chlapec

Nakoniec ale v pondelok začali životné orgány ženy zlyhávať. Lekári sa preto museli rozhodnúť pre cisársky rez. Na svet tak prišiel malý chlapec.

"Dokázali sme ju v tomto stave udržať 55 dní, pričom inde na svete takéto procedúry trvajú maximálne od hodiny do troch dní. Dieťa muselo byť prevezené do inkubátora,"
vysvetľuje riaditeľ.

"Držať dieťa v tele matky, ktorá bola po mozgovej mŕtvici, až 55 dní, to je naozaj svetový unikát," ozrejmuje lekárka Eva Bérešová.

"Narodil sa nám malý chlapček, ktorý vážil tisíc gramov, museli sme ho ale dať do inkubátora, nakoľko bol veľmi maličký a nasadili sme mu potrebné lieky," informuje ošetrujúca lekárka Barbara Kolejnik.

Ešte nevyhral

Aj napriek tomu, že prognózy dieťaťa sú dobré, jeho boj o život ešte nemusí byť vyhratý.

"Dvadsiaty šiesty týždeň je príliš málo na to, aby sme mohli povedať, že svoj boj už vyhral," vysvetlila Bérešová.

Zázrak v Poľsku. Žena, napriek tomu, že jej odumrel mozog, porodila, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy