Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Grétka zomrela len deň po narodení. Rodičia vinia nemocnicu
Zdielať na

Grétka zomrela len deň po narodení. Rodičia vinia nemocnicu

POHORELÁ / Obrovský smútok prežívajú manželia Mikušovci z Pohorelej. Deň po pôrode im v nemocnici v Brezne náhle zomrela dcéra. Rodičia Grétky majú pochybnosti. Myslia si, že sa počas pôrodu stala chyba.

Na Grétku sa už tešila celá rodina. K dvojročnému bračekovi mala pribudnúť vytúžená sestrička. Tehotenstvo prebiehalo bez problémov.

"Cítila som sa perfektne. Bolo to ukážkové tehotenstvo z môjho pohľadu," hovorí matka Lenka Mikušová.

Večer mladej matke začala odtekať plodová voda. Manžel ju okamžite odviezol do nemocnice. Napojili ju na monitor a čakali na pôrod.

Urgentný cisársky rez

Krátko pred polnocou prišli na rodičku silné bolesti. S bábätkom nebolo niečo v poriadku. Podľa slov matky slabli srdcové ozvy dieťaťa. Takmer hodinu po polnoci nasledoval urgentný cisársky rez.

"Doktorka už bola v strese. Keď zistili, že je niečo zle, všetci tam lietali akoby mali krídla," spomína.

Kritický stav

Podľa lekárskej správy, ktorú majú manželia doma, malo dieťa po narodení problémy s dýchaním. Nasledoval rýchly prevoz na špecializované pracovisko do Banskej Bystrice.

"Novorodenca k nám priviezli v kritickom stave. Prijali sme ho na oddelenie neonatológie. Napriek maximálnej možnej starostlivosti sa jeho život nepodarilo zachrániť," uviedla hovorkyňa banskobystrickej nemocnice Ružena Maťašeje.

"Čakali sme všetci na maličkú. Boli sme v očakávaní. Miesto kolísky je teraz v hrobe," hovorí smutne otec Marián Mikuš. "Bola to pre nás obrovská rana," dodáva matka.

Akútny hnisavý zápal pľúc

Mikušovci majú v rukách predbežnú pitevnú správu, podľa ktorej malo dievčatko akútny hnisavý zápal pľúc a smrť spôsobil septický šok.

"Podľa môjho názoru došlo k pochybeniu v Brezne, tým, že ju neskoro vybrali z manželky. Niečo sa muselo stať. Niekde sa stala chyba," hovorí otec.

K smutnej udalosti sa vyjadrila aj breznianska nemocnica. "Vzhľadom k tomu, že primár gynekologického oddelenia má dovolenku. Poskytnú informácie budeme vedieť až po jeho príchode do práce," píše sa v stanovisku.

"Nikto mi nepovedal ten pravý dôvod, prečo sa to stalo," konštatuje Lenka Mikušová.

Kroky rodiny

Rodina sa chce obrátiť na úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Zvažujú tiež podať trestné oznámenie na polícii.

"Musia to vyšetriť a draho za to zaplatiť, aby sa nikomu nestalo to, čo nám," hovorí Marián Mikuš.

Grétka zomrela len deň po narodení. Rodičia si myslia, že pochybila nemocnica, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy