Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ošetrovateľka v nemocnici zabila bábätko, omylom mu zamenila lieky
Zdielať na

Ošetrovateľka v nemocnici zabila bábätko, omylom mu zamenila lieky

KRAKOV / Ako tragédiu v dvoch rodinách popisujú ľudia udalosť, pri ktorej ošetrovateľka podala trojmesačnému dievčatku nesprávny liek. Dieťa o niekoľko minút zomrelo. Ošetrovateľka, ktorá urobila chybu, sa psychicky zrútila. Hrozí jej väzenie.

Tragédia sa stala v krakovskej špecializovanej nemocnici. Iba trojmesačné dievčatko zomrelo po tom, ako mu jeho ošetrovateľka podala nesprávny liek.

Zástava srdca

Dieťa bolo na infekčnom oddelení hospitalizované už takmer týždeň. Náhle sa mu ale po podaní lieku zastavilo srdce.

"Omylom bol dieťaťu podaný nesprávny liek. Okamžite sme to zistili a lekári ho začali oživovať. Aj napriek ich veľkému úsiliu sa to nepodarilo a nastala smrť," skonštatovala hovorkyňa nemocnice Anna Gurska.

"Išlo o tragický omyl, pri ktorom mu ošetrovateľka dala do infúzie nesrpávnu dávku, ktorá spôsobila zastavenie srdca. Momentálne zabezpečujeme všetky dôkazy," dodal hovorca krakovskej nemocnice Grzegorz Gubala.

Zámena liekov

Ošetrovateľka si pomýlila fľaštičky. "Podala nesprávny liek. Namiesto chloridu sodného dala dieťaťu chlorid draselný, čo spôsobilo zástavu srdca a následnú smrť," informoval prokurátor Krzystof Dratwa.

Mladú ošetrovateľku, ktorá v nemocnici pracuje už dva roky, nemohli vypočuť. Po zistení omylu sa psychicky zrútila a momentálne je pod stálym dohľadom psychiatrov.

Názov lieku

Prokuratúra nevylučuje ani možnosť, že lekár nezreteľne napísal názov lieku do zdravotnej karty a ošetrovateľka ho následne nesprávne prečítala.

"Zabezpečili sme všetku lekársku dokumentáciu a momentálne zisťujeme, kto prípadne nariadil použitie tejto látky. Vypočúvame aj ošetrujúcich lekárov, zatiaľ ale iba v pozícií svedkov," dodal Dratwa.

Neúmyselné spôsobenie smrti

"Naša nemocnica začala vlastné interné vyšetrovanie, ktoré ale nie je vedené voči nikomu, no má cieľ objasniť skutočnosti, aby sa to v budúcnosti nezopakovalo," informovala Gurska.

"Ide o neúmyselné spôsobenie smrti. Za tento čin hrozí trest odňatia slobody na tri mesiace až päť rokov," uzavrel Dratwa.

Bábätko zomrelo omylom. Ošetrovateľka si zamenila lieky, pozrite si reportáž:

Najčítanejšie správy