Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Nový zákon o cestnej doprave. Pasažieri sa budú mať lepšie
Zdielať na

Nový zákon o cestnej doprave. Pasažieri sa budú mať lepšie

Prezident Ivan Gašparovič v piatok podpísal novelu zákona o cestnej doprave. Tá prinesie nové práva aj cestujúcim v autobusovej doprave. Podnikateľom zas zjednoduší administratívu pri získavaní povolení a licencií a zároveň zavedie niektoré povinnosti, napríklad pri prevádzkovaní taxi služieb, zamerané na obmedzenie nelegálneho podnikania.

Zákon, ktorý má nadobudnúť účinnosť od 1. marca tohto roka, na základe nariadení Európskej únie tiež sprísňuje požiadavky na bezúhonnosť podnikateľov v cestnej doprave. Parlament prijal zákon o cestnej doprave koncom januára.

Cestujúci na diaľkových autobusových linkách a v zájazdovej doprave budú mať podľa zákona nárok na väčšiu náhradu škody spôsobenú pri dopravnej nehode. Ak sa im stratí batožina, dopravca im musí nahradiť škodu, najmenej vo výške 1 200 eur. Pri smrti cestujúceho sa náhrada pohybuje na úrovni minimálne 220 tis. eur za každý prípad.

Ak máte miestenku, sedadlo máte isté

Zmeny k lepšiemu by mali pocítiť aj cestujúci, ktorí si kupujú k cestovným lístkom miestenky. Po novom nebudú musieť byť v autobuse najmenej päť minút pred odchodom linky. Miestenka im bude platiť, aj keď prídu o niečo neskôr, respektíve presne v čase odchodu linky. Práva pribudnú aj zdravotne ťažko postihnutým osobám. Vodiči dopravných prostriedkov budú musieť absolvovať špeciálne školenia na pomoc týmto cestujúcim.

Jednoduchšie vybavovanie licencií

Podnikatelia v cestnej doprave si budú môcť jednoduchšie vybavovať povolenia a licencie. Po účinnosti zákona získajú všetky povolenia a licenciu na jednom mieste, na krajských úradoch dopravy. Cestní dopravcovia zároveň ušetria desiatky až stovky eur na predĺžení platnosti povolenia a licencie z päť na desať rokov.

Živnostenské koncesie na vykonávanie vnútroštátnej cestnej dopravy, získané do 30. júna 2010, sa od 4. decembra 2013 nebudú považovať za povolenia na prevádzkovanie vnútroštátnej cestnej dopravy. Povolenia, dopravné licencie a iné rozhodnutia a osvedčenia, vydané podľa doterajších predpisov, zostanú v platnosti do vyznačeného dňa ich platnosti. Ak nemajú vyznačenú platnosť, platia do 4. decembra 2015.

Taxikári absolvujú odbornú skúšku

Nové povinnosti zavedie zákon v prevádzkovaní taxislužby. Všetci vodiči budú musieť absolvovať odbornú skúšku v záujme vyššej ochrany cestujúcich. Novým pravidlám sa prevádzkovatelia a vodiči taxi musia prispôsobiť do troch rokov od účinnosti zákona. Pre nových vodičov budú zmeny platiť ihneď od účinnosti zákona. Preukazy vodiča taxi sa zavedú postupne, povinné budú od 4. decembra 2013. Taxametre umožňujúce tlač potvrdenia o zaplatení cestovného musia byť vo vozidle taxi umiestnené do 1. januára 2014.

ISIFA

Súvisiace články