Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nový cestný zákon vstupuje do platnosti! Tu je prehľad zmien
Zdielať na

Nový cestný zákon vstupuje do platnosti! Tu je prehľad zmien

Vodiči pozor! Už dnes vstupuje do platnosti novelizovaný zákon o cestnej premávke. Okrem mnohých zmien, prináša aj oveľa vyššie tresty. Tu je prehľad!

Dvojsekundový odstup

Upravuje sa vzdialenosť medzi dvoma autami na diaľnici. Udržať si musíte od auta pred vami dvojsekundový odstup. To znamená, že vzdialenosť medzi autami je minimálne taká, ktorú auto prejde za dve sekundy.

Cestní piráti, traste sa!

Doteraz mohli policajti cestným pirátom udeliť pokutu len na mieste. Aj to sa mení. Teraz už môžu ísť priamo na dopravný inšpektorát a to aj so zadržaným vodičákom.

Za alkohol rok v base

Od novembra platia aj oveľa prísnejšie tresty za alkohol za volantom! Stačí, ak má vodič 1 a viac promile alkoholu v krvi a nemusí ani spôsobiť haváriu, za to všetko môže skončiť až na rok vo väzení. Kto ale v priebehu 5 rokov dvakrát požije pred jazdou alkohol alebo návykovú látku, o vodičák už príde.

Trikrát a dosť

Platí aj systém trikrát a dosť! Vtedy trest zákazu činnosti už platí doživotne.

Bez vodičáku natrvalo

Vodič príde o vodičský preukaz natrvalo aj v prípade, ak spôsobí smrteľnú dopravnú nehodu.

Nechcete fúkať? Problém...

Ďalšou zmenou je, že ak sa vodič pri nehode odmietne podrobiť dychovej skúške, bude sa za nehodu pokladať aj škodová udalosť.

Potvrdenie o zadržaní vodičského

Okrem toho, od 1. novembra budú môcť policajti zadržať vodičský preukaz aj tomu, kto im ho nepredloží. Fyzicky mu ho teda neodoberú, ale dostane potvrdenie o jeho zadržaní. Do siedmich dní ho teda vodič tak či tak bude musieť odovzdať na polícii.

Pozor na kusy snehu a ľadu!

A teraz niečo aktuálne na zimu. Z auta si v zimnom období musíte odstrániť kusy ľadu a snehu, ktoré by sa počas jazdy mohli uvoľniť a spôsobiť dopravnú nehodu či zranenie.

Mínus pre chodcov a cyklistov

A na záver ešte jedna dobrá správa pre vodičov - už nebudú musieť pri parkovaní pri krajnici dbať na to, aby neprekážali chodcom a cyklistom.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy