Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Seniori za volantom - postrach, či vítaná pomoc?
Zdielať na

Seniori za volantom - postrach, či vítaná pomoc?

Prekáža vám pomalá jazda starších vodičov? Im zase prekáža čoraz rýchlejšia premávka. Každá generácia má jednoducho svoje návyky. A niekedy treba tolerovať aj trochu vystrašené dámy, či o niečo pomalších dôchodcov. A práve tí sú neraz až prehnane opatrní - a tak paradoxne zodpovední za dopravné nehody.

86-ročná starenka - cestná pirátka uháňala po ceste 120 kilometrovou rýchlosťou. Podarilo sa jej pri tom naraziť do dvoch áut. Ani to ju však nezastavilo - vo svojej jazde pokračovala ďalej, až kým ju nestoplo policajné auto.

Seniorom sa zhoršujú zmysly

Starší vodiči majú oproti tým mladším viac skúseností, pozornosť a ostražitosť za volantom však s pribúdajúcim vekom ubúda. "Reakčný čas je horší, zhoršuje sa zrak," hovorí dopravný analytik Ľubomír Drahovský.

Polícia v minulom roku spolu eviduje 21 595 nehôd. Vodiči nad 60 rokov z nich zapríčinili 1,2 percenta. Mladí však napriek tomu často s obavami sledujú auto, ktoré šoféruje dôchodca.

Aktívnymi vodičmi aj známi herci

Za volant si sadajú aj starší ľudia čoraz častejšie. Aktívnou vodičkou je napriek veku 83 rokov aj známa herečka aj Marína Kraľovičová, ktorá si bez auta svoj život nevie predstaviť.

Zákon neurčuje hranicu, dokedy je možné šoférovať. Od istého veku však musia mať pri sebe aj lekárske potvrdenie. Inak môžu o vodičský preukaz prísť.



Babička_volant_senioniri_nehodovosť

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy