Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pozor na vianočnú úzkosť! Nie všetkým je do spevu
Zdielať na

Pozor na vianočnú úzkosť! Nie všetkým je do spevu

Aj vy patríte medzi tých, ktorí už netrpezlivo odpočítavajú dni do Vianoc? Bodaj by nie, čakajú nás predsa všetky tie vianočné dobroty, darčeky a odpočinok. Nie každý sa však teší. Sú ľudia, ktorým tieto sviatky spôsobujú skôr úzkosť, či dokonca depresiu.

Vianočnú atmosféru si užíva zrejme už väčšina ľudí. Avšak, nie úplne všetci. Ak ste totiž dlhodobo ustarostení alebo máte vážnejšie problémy, je viac ako pravdepodobné, že sa vaše trápenie v tomto období ešte viac zosilní.

"Je to hlavne o tých ľuďoch, ktorí v tom danom období alebo roku prežili nejakú stratu blízkeho človeka a keďže práve v tomto období tí ľudia sú ešte viac citlivejší, tak všetky tieto emócie prežívajú oveľa intenzívnejšie," hovorí psychologička Monika Longauerová.

Záležitosť na pár dní

V prípade týchto ľudí ide však našťastie iba o obdobie niekoľkých dní. Po Novom roku sa totiž podľa psychiatrov zvyknú zaradiť do starých koľají bez vianočných emócií navyše. "Ja verím, že naberú nový elán a energiu do života, stanovia si nové ciele a plány a ja im držím palce," tvrdí psychiatrička Klaudia Stanislavová.

SITA

Súvisiace články