Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
SERVISNÁ TÉMA. Čo obnáša adopcia
Zdielať na

SERVISNÁ TÉMA. Čo obnáša adopcia

Pre niektoré manželské páry je poslednou a jedinou možnosťou, ako mať dieťatko, adopcia. Nie je to však také jednoduché a budúci rodičia musia prekonať veľké množstvo prekážok.

O tom, čo všetko adopcia obnáša, sa rozprával v Novinách o 12-ej Ján Mečiar so svojím hosťom. Tým bol Marek Roháč z občianskeho združenia Návrat.

Adoptovať dieťatko si nemusia len manželské páry, ale aj slobodné ženy, či muži. Je to však veľmi náročný a zdĺhavý proces. Čo všetko obsahuje? 

Registrácia na úrade

Prvým krokom je návšteva Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny. Tam sa zapíšete zoznamu žiadateľov. Úrad si pýta ďalšie potvrdenia. Od lekára a taktiež sa zaujíma a o sociálne a majetkové pomery a iné záznamy.

Psychologická príprava

Druhým krokom je absolvovanie psychologickej poradne v rozsahu minimálne dvadsaťšesť hodín. je to akási forma školenia, ako je rodina pripravená prijať dieťa.

Zápis žiadateľov do zoznamu

Na úrade vás zapíšu do zoznamu žiadateľov. Deti sú na v zoznamoch potom, ako sa ich rodičia už dopredu vzdali alebo sa o nich dlhší čas nezaujímali. Zoznam žiadateľov o adopciu úrady párujú so zoznamom detí. Vždy však ide najmä o záujmy detí.

Deti sa so svojimi náhradnými rodičmi zoznamujú v predosvojiteľskej starostlivosti. Pozrite si video a dozviete sa o adopcii viac.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články