Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
SERVISNÁ TÉMA. Ako zoznámiť deti s novým rodičom
Zdielať na

SERVISNÁ TÉMA. Ako zoznámiť deti s novým rodičom

Zo sto uzatvorených manželstiev ročne sa ich v priemere rozvedie približne 47%. Asi najhoršie znášajú rozchod rodičov deti. A je úplne iné jedno, či sú ešte malé alebo v puberte

Rozvedení rodičia si časom nájdu nových partnerov a tu môže vzniknúť ďalší problém. Pre dieťa je to ďalšia trauma. Zisťovali sme preto ako dieťaťu nového partnera predstaviť.

Pomaly a nenásilne

Skúsenosť so zoznamovaním detí a nového partnera má aj reportér Novín o 17-ej Daniel Levický Archleb. "Myslím si, že heslom by malo byť postupne a nenásilne," opisuje skúsenosť Daniel Levický Archleb. 

Malí chlapci vnímajú otcov ako tých, ktorí ich učia jazdiť na bicykli, lyžovať a podobne. Jedenásťročné dievčatá si otca fixujú ako vzor mužnosti. Pokiaľ  rozvodom dieťa o otca či matku príde, je to pre neho zaťažkávajúca skúška. "Dieťa cíti, že stráca bezpečnosť, že stráca nejakú oporu a nemá istotu, že ten nový partner to zabezpečí," tvrdí psychológ Karol Kleinmann.

Základné pravidlá

Ďalšou problémovou skupinou sú deti v puberte. Tie môžu na nového partnera reagovať aj podráždene. Pri zoznamovaní preto dodržiavajte pár základný pravidiel.

Vydajte sa na výlet - Nezoznamujte ich v byte či v reštaurácii. Na výlete máte akú takú istotu, že nebude viaznuť konverzácia.

Pozor na intímnosti - dieťa by mohlo reagovať na dotyky či bozky podráždene.

Venujte im pozornosť - v žiadnom prípade neodsúvajte deti na druhú koľaj.  Nesmú si myslieť, že nová láska je per vás viac ako deti.

Nehľadajte nového rodiča - nehľadajte im novú matku či otca a už vôbec ich nenúťte do toho, aby ich tak oslovovali

Nový partner by sa taktiež mal, aspoň zo začiatku, vyvarovať napomínanu. Dieťa by potom mohlo zo seba veľmi rýchlo vychrliť neobľúbenú vetu - ty nie si môj otec alebo mama.

getty images

Súvisiace články