Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Aký pes sa k vám hodí? Poradíme vám!
Zdielať na

Aký pes sa k vám hodí? Poradíme vám!

Naposledy sme si v rubrike Rady psíčkarom povedali, že pes nie je pochopiteľne žiadna hračka a jeho kúpu si treba poriadne zvážiť. Najmä preto, že na Slovensku je viac než 400 tisíc psov. Niektorých majitelia nezvládajú proste preto, že si vybrali nesprávne plemeno. My vám teraz poradíme, podľa čoho treba vyberať...

Vybrať psa si môžete z približne 450 zaregistrovaných druhov plemien. V prvom rade treba zvážiť, na aký účel vlastne psíka chcete. A tiež, či ho dokážete vycvičiť. Plemená ako pittbull a stafford si totiž vyžadujú skutočný výcvik a veľa času naň.

Chce to čas a pevnú ruku

Ak máte minimálne štyri hodiny denne čas, ktorý by ste svojmu psovi mohli venovať, radíme veľmi obľúbenú maďarskú vyžlu. V stredných veľkostiach sú zase obľúbené anglické buldogy, čau čau (chow chow), border kolia alebo basenji, zatiaľ čo donedávna boli miláčikmi aj kólie, írski teriér a whippet.

Z väčších stredných psíkov dávajú ľudia prednosť aj retrieverom, labradorom a boxerom a sibírskym huskym.

Pes pre radosť či strážny pes?

V prípade psíka pre radosť siahnite radšej po plemenách ako bígl či pudel - jednoducho psíky, ktoré nepotrebujú toľkú fyzickú a výcvikovú starostlivosť.

Rozhodujúce pre vás tiež je, aké veľké máte auto, kto ho bude venčiť a kto varovať, ak si s deťmi plánujete pravidelne dovolenkovať. Napokon ak treba strážiť dom a majetok, pouvažujte nad nemeckým ovčiakom či rotvajlerom. Ale pozor! Starostlivosť si vyžaduje nielen čas, ale aj peniaze...

TV JOJ

Súvisiace články