Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Toto nebol HOAX. Aj keď už krv netreba...
Zdielať na

Toto nebol HOAX. Aj keď už krv netreba...

Rómovia neplatia za lieky v lekárňach. Havária mimozemšťanov v Rusku. To sú len dva príklady správ, ktoré sa nezakladajú na pravde. Ale šírili sa rýchlosťou blesku. Tak ako informácia o tom, že malé dieťa potrebuje krv.

V priebehu niekoľkých hodín sa cez odkazy na sociálnych sieťach i cez e-maily bleskovo rozšírila správa, že malý chlapček súrne potrebuje darovanú krv. Reťazovo preposielané správy sú však často hoax, teda podvody a tak sme sa rozhodli vypátrať, či naozaj treba dieťaťu darovať krv.

V najnovšom e-maili sa píše, že v bratislaveskej nemocnici leží 18-mesačný chlapček, ktorý súrne potrebuje krv skupiny B rh negatív. Vraj majú zásoby tejto zriedkavej krvnej skupiny len na víkend. A tak treba urýchlene zohnať darcu.

"Krvnú skupinu B rh negatív v súčasnosti pre 18-mesačného pacienta nepotrebujeme, ale tento mail vznikol s najväčšou pravdepodobnosťou na základe reálnej požiadavky. Takéto dieťa naozaj tú krv potrebovalo," potvrdila hovorkyňa Detskej fakultnej nemocnice v Bratislave Dana Kamenická.

Lekári prosia, ak máte chuť a možnosť, krv darujte. A to aj v prípade, že ste dostali do pošty tzv. HOAX. Krv sa v nemocniciach zíde vždy...

sita

Súvisiace články