Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pozor na drogy v kuchyni. Halucinácie môžete mať aj z orecha!
Zdielať na

Pozor na drogy v kuchyni. Halucinácie môžete mať aj z orecha!

Mladíkovi, ktorý uvaril kamarátke čaj z huby lysohlávky hrozí väzenie až na 5 rokov. Dievča totiž skončilo v nemocnici. Pozorný však musíte byť aj doma v obyčajnej kuchyni. Takzvané prírodné drogy totiž nájdete aj tam a môže sa to skončiť naozaj zle...

Medzi prírodné drogy nepatria iba muchotrávka červená, lysohlávka či durman. Možno vás to prekvapí, ale patrí medzi ne i obľúbené korenie a to muškátový oriešok.  Ich užívaním síce nedochádza na rozdiel od syntetických drog k závislosti , no k vážnym otravám, ktoré môžu natrvalo poškodiť organizmus  či spôsobiť až smrť!

"Človek vidí nereálne veci, má halucinácie, vidí nepriateľov, čo často vedie potom k tomu, že ľudia su agresívni, končia na psychitarii alebo v nemocnici, niekedy dokonca smrťou," hovorí psychiater Ľubomír Okruhlica.

Nebezpečný muškátový orech

Tak je to aj s muškátovým orieškom. Ide o obľúbené korenie do pečiva, punču či jedál ázijskej kuchyne. V Amerike sa dokonca koncom 19. storočia používal na vyvolanie potratu. Negatívne skúsenosti s muškátovým orieškom mala aj reportérka Jojky, ktorá sa priotrávila po tom, ako bolo toto korenie súčasťou čerstvo namixovaného džúsu.

"Zrejme ho tam pridali trochu viac a skutočne nevedela som ani ako som došla domov, mala som halucinácie a bolo mi naozaj veľmi zle," opisuje nepríjemné chvíle Mariana Mašátová. Odborník varuje, že následky prírodných drog môžu pretrvávať dlhšie, ako sa udržia v organizme.

Pozor na mak

"Môže to byť aj niekoľko dní a týždnov, takže vyvolajú vlastne psychózu. Takýto ľudia potom končia dlhodobo na psychiatrii, " vysvetľuje Ľ. Okruhlica. K nepríjemnostiam z požitia psychoaktívnych látok dochádzalo v minulosti napríklad aj z obyčajného maku. "Viedlo to niekedy aj k otravám, hlavne u malých detí, ked im dali rodičia na to, aby neplakali, odvar z makovíc," dodal Okruhlica.

ISIFA

Súvisiace články