Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Internet banking či obyčajná tlačiareň, aj to nám robí problém
Zdielať na

Internet banking či obyčajná tlačiareň, aj to nám robí problém

Zvládate bežnú prácu s počítačom? Tak potom patríte k dvom tretinám Slovákov, ktorí sú počítačovo gramotní. Najnovšia štúdia okrem faktu, že naše digitálne znalosti sú nad európskym priemerom, priniesla aj zlú správu.

Od roku 2005 do roku 2009 naša digitálna gramotnosť stúpala. Minulý rok sa však zastavila a ani zďaleka to neznamená, že už vieme všetko. Problémy robia Slovákom aj také úkony ako používanie tlačiarne alebo posielanie peňazí cez internet banking.

Verejná správa sa bude digitalizovať

Našincov neláka ani vlastnoručné inštalovanie zariadení a používanie grafických programov. No a polovica z opýtaných nevie, ako sa prenášajú alebo odstraňujú súbory z pamäte.

Nedostatočná znalosť počítačov však bude spôsobovať problémy napríklad pri chystanej digitalizácii verejnej správy. Tieto elektronické služby budú pre všetkých občanov, bez ohľadu na to, akí sú starí alebo aké majú vzdelanie.

Učiť by sme sa mali stále

A tak do platnosti vstúpi staré známe "učiť sa, učiť sa, učiť sa" a to aj pre ľudí, ktorí sa doteraz počítačom vyhýbali. Podľa odborníkov je totiž najväčším problémom, že sme stratili motiváciu venovať sa novým veciam. Jednoducho sme spokojní s tým čo už vieme a technologickým novinkám alebo rozširovaniu obzorov nevenujeme čas.



Stres_žena za počítačom_v depke

ISIFA

Súvisiace články